Българският ансамбъл зае петото място в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в Израел. Възпитаничките на Ина Ананиева се представиха добре въпреки напрежението след трагедията със съотборничката им Цветелина Стоянова, която е в тежко състояние след падане от шестия етаж.

Българските, в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Любомира Казанова, завършиха със сбор от 35.850 точки. Те получиха 18.000 точки за съчетанието си на два обръча и три чифта бухалки и 17.850 точки на пет ленти.

За Казанова, която смени Стоянова, това беше първо официално състезание с ансамбъла.

Организаторите пуснаха грешна музика за съчетанието с два обръча и три чифта бухалки, но гимнастичките започнаха да играят. След няколко секунди и след като изпуснаха бухалки, състезателките спряха и излязоха в очакване на правилната музика. Когато се върнаха, изиграха добре съчетанието си.

След двете си изпълнения в очакване на оценките си българките не успяваха да сдържат емоциите си и плачеха. Благодарение на резултатите си те се класираха за двата финала на отделните елементи в неделя.

Русия стана европейски шампион с 37.408 точки. Сребърните медали заслужиха състезателките на Беларус с 36.849, а ансамбълът на Израел взе бронза с 36.549.

Дневник