Международният олимпийски комитет (МОК) няма да вдигне забраната за участие в Рио де Жанейро на руския национален отбор по лека атлетика.

"Напълно уважаваме решението на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Допускането на спортисти до състезанията е въпрос от компетенцията на съответните международни федерации", се казва в съобщението на МОК.

Това означава, че нито един лекоатлет няма да се състезава под флага на Русия в Рио 2016. Очаква се все пак следващата седмица МОК да разреши на руските атлети, които докажат, че са "чисти" от допинг, да подадат заявки за самостоятелно участие.

"МОК ще инициира широки мерки, за да се гарантират равни условия за всички участници в Рио. На предстоящата среща на върха във вторник ще бъде разгледано положението на страните, в които националните антидопингови организации бяха обявени за нефункциониращи", допълват от МОК.

В петък международната федерация по лека атлетика (IAAF) единодушно реши, че наказанието на Русия трябва да остане в сила.

Решението беше определено като несправедливо от руска страна, а президентът Владимир Путин изрази надежда, че МОК ще отмени санкцията.

По-рано днес вицепрезидентът на олимпийски комитет Джон Коутс заяви, че антидопинговите и лекоатлетическите власти в Русия са "гнили до мозъка на костите си".

dnevnik.bg