Лидерът в генералното класиране Нико Розберг ще потегли пръв в Гран при на Европа.

Пилотът на "Мерцедес" даде най-доброто време на градската писта в Баку и записа трети полпозишън през сезона, но първи от четири състезания насам.

Германецът завъртя най-бързата обиколка за 1:42.758 мин., а неговият съотборник Люис Хамилтън допусна грешка и се удари в една от предпазните стени. Това се случи в края на квалификацията и остави Розберг без конкуренция за първото място.

Лидерът в шампионата дори реши да не излиза отново на пистата, когато сесията беше подновена след разчистването на болида на Хамилтън.

Световният шампион, който спечели последните два старта и беше най-бърз в свободните тренировки в Баку, ще потегли от десета позиция на стартовата решетка. Преди да се блъсне, той допусна грешка и в първата си бърза обиколка в Q3.

"Люис пропусна много добра възможност. Колата беше достатъчно добра за полпозишън. Трасето тук е трудно", коментира шефът на "Мерцедес" Тото Волф.

До Розберг на първа редица ще бъде Даниел Рикардо. Пилотът на "Ред бул" даде трето време в квалификацията - 1:43.966 мин., но завършилият на втора позиция Серхио Перес (1:43.515 мин.) има наказание от пет места.

На втора редица ще са пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Кими Райконен. Пети ще стартира Фелипе Маса с "Уилямс", следван от Даниил Квят ("Торо росо"), Перес, съотборника си Валтери Ботас и Макс Верстапен ("Ред бул").

dnevnik.bg