Франция измъкна две много трудни победи срещу Румъния и Албания и първа се класира за осминафиналите на Евро 2016, а Швейцария взе четири точи от двубоите от първите си два двубоя и също до голямата степен си осигури място в директните елиминации.

Днес двата отбора ще се срещнат на стадион "Пиер Мороа" в Лил, за да определят победителя в група А.

Франция трябва да не загуби, за да запази позицията си и да срещне някой от третите отбори на осминафинал. Швейцария ще заема първото място само при победа.

Селекционерът на домакините Дидие Дешан заяви, че в предишните мачове съперниците са играли прекалено дефанзивно, но сега очаква по-отворен мач.

"Би трябвало да е такъв мач. Футболната философия на швейцарците е да играят отворено, да се опитват да създават положения. Не искам да изглежда, че очаквам лесен мач срещу утрешния съперник. Просто смятам, че ще има повече футбол и по-малко нарушения", коментира той.

Дешан заяви, че със сигурно ще направи няколко промени, но ще подходи сериозно към мача. "Каквито и да са ротации, ще пусна състав, който да ни осигури първото място в групата", допълни бившият капитан на "петлите".

В лагера на Швейцария определиха Франция за фаворит за спечелване на Евро 2016, но са уверени, че могат да победят домакините днес и да ги изместят от първото място.

"Големите отбори играят по-силно с всеки следващ мач. Ще се изправим срещу страхотен тим, но ние искаме да покажем, че можем да бъдем равностойни и срещу най-добрите", заяви селекционерът Владимир Петкович.

Преди две години двата отбора се срещнаха в груповата фаза на световното. Франция постигна убедителна победа с 5:2, като зае първото място в групата, а швейцарците останаха втори.

"Франция е фаворит не само в мача утре, но и за цялото първенство. Ако спечелим, това може да окаже много положително влияние за представянето ни в турнира. Нуждаем се и от късмет и нещата могат да се развият в наша полза", коментира Гранит Джака.

Мачът започва в 22.00 часа, а по същото време Румъния и Албания излизат в битка за третото място. Те имат съответно една и нула точки. Равенство ще изпрати и двата тима зад борба, докато победа ще им даде шансове да попаднат сред най-добрите трети.

Румънците имат реална възможност да се доберат и до второто място в групата. За целта те трябва да вземат три точки срещу Албания, а Швейцария да загуби от Франция.

Албанските футболисти се представиха солидно в първите си два мача, но ги загубиха. Сега дебютантите трябва да гонят победа с разлика, която ще им даде малки шансове да попаднат сред четирите най-добри трети в шестте групи.

"Играчите направиха много добри неща досега. За съжаление платихме скъпо за някои от грешките ни. Те доведоха до три гола в нашата врата, а в същото време, когато имахме възможности да вкарваме голове, не бяхме достатъчно съсредоточени или може би ни липсваше опит", заяви треньорът Джовани ди Биази, който се надява головата суша да бъде прекъсната срещу Румъния.

Програма за деня:

22.00 ч. Швейцария - Франция
22.00 ч. Румъния - Албания

dnevnik.bg