Руският министър на спорта Виталий Мутко заяви, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF) трябва да се преустанови дейността си, тъй като решението и за руските атлети е несправедливо и невинни спортисти ще бъдат лишени от правото да се борят за отличия.

В петък IAAF единодушно реши, че няма да вдигне забраната за участие в Рио де Жанейро на руския национален отбор по лека атлетика. Това беше определено като несправедливо от руска страна, а президентът Владимир Путин изрази надежда, че Международният олимпийски комитет (МОК) ще отмени санкцията. МОК направи точно обратното и обяви, че напълно подкрепя IAAF.

Според Мутко световната централа е прехвърлила изцяло вината на руската федерация и по този начин си е измила ръцете с нея, въпреки че всичко случващо се там е "под шапката" на IAAF.

"Реално, ръководството отказа да понесе последствия или да търси вина и в себе си, а прехвърли изцяло вината върху руската федерация. Ако те взимат решения по този начин - да оневиняват себе си и да отричат, че имат нещо общо с това, то тогава IAAF може да саморазпусне и да спре да функционира", заяви Мутко пред руски медии.

dnevnik.bg