"Порше" попречи на "Тойота" да спечели първата си победа на легендарното състезание "24-те часа на Льо Ман", след като грабна първото място в последната обиколка.

Японският пилот на "Тойота" №5 Кадзуки Накаджима водеше с повече от минута при оставащи две минути до изтичане на времето, когато неговият "TS050 Хибрид" загуби мощност и позволи на автомобил №2 на "Порше" с пилоти Нийл Яни, Ремн Дюма и Марк Лийб, да спечели първото място.

Пет минути преди края Накаджима докладва в бокса, че няма мощност и спря до стената метри след финалната линия. Това даде възможност на "Порше" №2 с Нийл Яни зад волана да стопи изоставането си и в крайна сметка да спечели състезанието.

Малко след възникването на проблема Накаджима все пак успя да запали и да финишира втори, но екипажът беше дисквалифициран, защото машината се е движила в несъстезателно темпо в последната обиколка, за което не се полага класиране.

Това даде възможност на "Тойота" №6 с екипаж Стефан Сарацен, Майк Конуей и Камуй Кобаяши да стъпи на второто място, а "Ауди" за пореден път се качи на подиума, класирайки най-бързия си прототип с пилоти Лукас ди Граси, Лоик Дювал и Оливър Джарвис на третото място във висшия клас LMP1.

Това беше втора поредна победа за "Порше", който участва с два автомобила в LMP1 класа. Фаворитът "Порше" №1 с Марк Уебър, Тимо Бернард и Брендън Хартли отпадна още преди полунощ заради проблеми с водната помпа.

dnevnik.bg