Крал Джеймс изпълни своето обещание и донесе дългоочакваната спортна слава на Кливлънд.

Баскетболистите на "Кавалиърс" спечелиха първа титла в своята история, след като направиха най-големия обрат в историята на НБА.

"Кавалерите" детронираха шампиона "Голдън стейт уориърс" в неговата крепост "Оракъл арена" след драматична победа с 93:89. Te станаха първият отбор, който печели титлата, след като е изоставал с 1:3 във финалите.

За пръв път от 52 години градът от Охайо има шампион в една от големите спортни лиги. През 1964 г. футболният "Браунс" триумфира в НФЛ.


Джеймс и компания пренаписаха историята, след като нанесоха две поредни домакински загуби на "Голдън стейт" за пръв път от януари 2014 г. и общо три последователни поражения, което не се беше случвало на "войните" под ръководството на Стив Кър.

Играчите на "Кливлънд" бяха отписани след четвъртия мач, но показаха страхотен характер и извоюваха своя сладък реванш за поражението от Стеф Къри и компания в сблъсъка за титлата през миналата година.

Леброн Джеймс спечели трета титла в кариерата си след двете с "Маями хийт" през 2012 и 2013 г. Напълно заслужено, той получи и наградата за най-полезен играч във финалите за трети път.

"Аз съм у дома. За това се прибрах. Това е различното на тази титла. Нямам думи да опиша това, което чувствам в момента", заяви Джеймс, който падна на колене и се разплака веднага след последната сирена.

Звездата на "Кливлънд" изигра поредния си голям мач и завърши с 27 точки, 11 асистенции, 11 борби, три чадъра и две откраднати топки за 47 минути.

Мачът беше много напрегнат и Джеймс допусна няколко грешки, а освен това стрелбата му от разстояние не вървеше. Той обаче продължи да бъде агресивен в атака и да ръководи играта на своя отбор, а а освен това направи поредното си блестящо представяне в защита.

Джеймс стана едва третият играч след Джери Уест и Джеймс Уорти, който прави трипъл-дабъл в решителен седми сблъсък за титлата. Той записа общо седмия си трипъл-дабъл във финали, с което се доближи на един от рекорда на Меджик Джонсън.

"Леброн е най-добрият играч в света. Той ни доведе до титлата. Това правят великите играч. Той отново написа историята", заяви Кайри Ървинг, който беше другият голям герой на "кавалерите" в тези финали.

Гардът отбеляза 26 точки, нагърби се с няколко ключови стрелби в трудните моменти и вкара решителната тройка за 92:89 при 52 секунди до края. Стеф Къри не успя да отговори в следващата атака, а с риск от контузия, Джеймс спечели нарушение в ответното нападение и подпечата титлата.

"Голдън стейт" стана отборът с най-много победи в историята, който не успява да стане шампион. "Войните" постигнаха рекордните 72 в редовния сезон, а в плейофите добавиха още 15. Те обаче не успяха да издържат на напрежението при трите си шанса да приключат серията и да защитят трофея.

Гонитбата във финала продължи от първата до последната минута. Мачът премина през 11 равенства и 20 смени на водачеството, а нито един от двата отбора не поведе с повече от осем точки.

Дреймънд Грийн направи изключителен мач и до последно държеше "Голдън стейт" на позиция за победа. Той завърши с 32 точки, 15 борби и девет асистенции, като вкара 11 от 15-те си стрелби, включително шест тройки от осем опита.
Стеф Къри, Клей Томпсън и Харисън Барнс обаче не успяха да се присъединят към него. Тримата завършиха съответно със 17, 14 и 10 точки, като комбинираха 31 пропуска от 46 стрелби, включително 20 от 28-те опита от тройката.

"Голдън стейт" завърши с 15 тройки от 41 опита (36.6%), докато "Кливлънд" вкара само шест от 25-те си изстрела зад дъгата. "Кавалерите" обаче бяха пълни господари под коша, което при многото пропуски от дистанция се наклони везните в тяхна полза - 27 срещу 17 точни стрелби за две точки, 48 срещу 39 борби и 48 срещу 28 точки от правоъгълника.

Дневник