Три български тенисистки започват тази вечер участието си в квалификациите за "Уимбълдън" - Изабелла Шиникова, Елица Костова и Сесил Каратанчева.

Каратанчева започва срещу Шераза Рей от Франция в предпоследен пети мач на корт номер 12.

Двете са разделени само от седем места в световната ранглиста. Българката е №207, а французойката - №214. Те ще играят за пръв път помежду си.

На корт номер 9 Елица Костова излиза срещу белгийката Елизе Мертенс. Двубоят също е пети в програмата. Мертенс се намира 53 места по-напред в ранглистата, но българката е спечелила единствения им сблъсък досега - с 6:7, 6:4, 7:5 на клей в Тунис през 2015 г.

В последната шеста среща на корт номер 8 ще бъде Изабелла Шиникова, която ще играе с японката Миза Егучи. Двете заемат съответно 175-о и 173-о място в ранглистата, а това ще е първият двубой помежду им.

Срещите от първия кръг на квалификациите започнаха в 12.30 часа българско време.

За място в основната схема на третия турнир от Големия шлем са необходими три победи в квалификациите. От трите българки единствено Каратанчева е достигнала същинската фаза на най-престижната надпревара в тениса.

Двама българи ще стартират в основната схема - достигалите до полуфиналите на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб" Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

Жребият за същинската фаза, която започва в понеделник, ще се тегли в петък. 

dnevnik.bg