Президентът на Френската футболна федерация Ноел льо Грает призова силните клубове да подходят към състоянието на терените като към "абсолютен приоритет". Той определи един от стадионите за европейското първенство като "провал".

УЕФА заяви, че не е доволна от състоянието на терените, особено в Марсилия, Лил и Сен Дени, където е разположен "Стад дьо Франс". Но Льо Грает обвини за това собствениците на стадиони и клубовете.

"Бих искал да кажа на нашите клубове, че наличието на хубави терени трябва да е абсолютен приоритет", заяви той на пресконференция.

"Качеството на нашите терени трябва да е по-добро. Имаме страхотна инфраструктура, но някои от терените не са пригодени към футбола на най-високо ниво", добави той.

УЕФА е помолила терените в Ница, Марсилия и Лил да бъдат сменени още преди началото на турнира.

"В Ница проработи. В Марсилия беше по-сложно, но имаме индикации, че положението ще е по-добро за следващите мачове. В Лил е провал", каза той.

"Кой да обвиним? УЕФА, клубовете? Мисля, че е време да кажем на клубовете, че нещо трябва да се направи", добави Льо Грает.

Почти по средата на продължаващия месец турнир изискванията към терените никога не са били по-високи на европейско първенство. Някои от стадионите домакинстват по шест мача, а и дъждовното време също оказва влияние.

С изключение на "Парк де пренс" в Париж и този в Ланс стадионите се използват и за извънспортни събития, за да се гарантира максимален приход.

dnevnik.bg