Евро 2016 навлиза в същинската си фаза. Настъпи време за осминафиналите, където отборите нямат право на грешки.

В първия ден от фазата на преките елиминации предстоят три мача от смятания за по-лек поток. Европейският шампион Испания и Англия останаха на вторите места в групите си и попаднаха в другата част на схемата, в която са още финалистът от Евро 2012 Италия, световният шампион Германия и домакинът Франция.

Това позволи на осемте отбора в горния поток да мечтаят. В първия мач за деня играят Швейцария и Полша (в 16.00 часа българско време). След това идва ред на британското дерби между Уелс и Северна Ирландия, за да се стигне до черешката в програмата за деня - мачът между Хърватия и Португалия.

Полският селекционер Адам Навалка заяви, че не се притеснява от това, че Роберт Левандовски не вкарва. "Нямаме проблем, защото той върши много работа за отбора. Новата му роля е малко по-различна - да отваря пространства за съотборниците си и той се справя чудесно."

Двата отбора показаха стабилна защита в груповата фаза, като швейцарците допуснаха един гол, а поляците - нито един. "Швейцария е много добър отбор и за да победим, не бива да допускаме грешки в защита. Трябва да наложим нашата стратегия за мача и да ги държим далеч от нашата половина. Необходимо е да си вкараме положенията, защото едва ли ще имаме много срещу солидната им отбрана", каза Навалка.

Докато вълненията около гласуването във Великобритания за излизането от Европейския съюз са в разгара си, на Евро 2016 предстои британско дерби. Уелс и Северна Ирландия нямат традиции на големи футболни първенства, но имат мечти.

"Очевидно, има една причина да отидеш на турнир - да го спечелиш. Не просто да изиграеш три мача и да се прибереш у дома. Искаме да опитаме да спечелим европейското", каза звездата на Уелс Гарет Бейл.

Селекционерът на Северна Ирландия Майкъл О'Нийл заяви, че за отбора му предстои "мачът на живота". "Не искаме това да свършва. Футболистите ми искат да продължи. Вълшебните думи за нашия отбор са съвсем прости: намираме начин да изиграем мача на живота си", каза О'Нийл.

Двата отбора се срещнаха за последно през март в приятелска среща, завършила 1:1. Северноирландците не са побеждавали съперника си от 1980 година.

С голям интерес се очаква мачът между Хърватия и Португалия. Хърватите спечелиха уважението на запалянковците и съперниците си с победата с 2:1 срещу шампиона Испания.

Селекционерът Анте Чачич изтъкна, че отборът му не се притеснява от никого. "Много хора ми казват, че отиваме в по-лесния поток и ще избегнем големите сили като Германия, Италия, Франция, Англия, но ние гледаме стъпка по стъпка и чак такива планове не правим за момента. Самият факт, че победихме европейския шампион, че измъкнахме мача след 0:1, ни дава огромна увереност в силите", посочи той.

Португалците минаха пред много трудности. Макар да бяха в наглед лека група, те не спечелиха нито един мач. След многото критики дойде моментът на Кристиано Роналдо, който вкара два от головете за равенството 3:3 с Унгария, изпратило иберийците в осминафиналите.

Нападателят е на един гол от рекорда на Мишел Платини за най-много попадения на европейски първенства - девет. Португалецът вече записа два други рекорда - за най-много мачове в националния отбор и като стана първият футболист, отбелязал на четири европейски първенства.

Сега обаче той трябва да оправдае ролята си на ключов футболист и да поведе отбора си към първа победа в надпреварата във Франция.
Програма на осминафиналите
25 юни, 16.00 часа: Швейцария - Полша - БНТ1/БНТ HD
25 юни, 19.00 часа: Уелс - Северна Ирландия - "Нова"/"Диема спорт 2"
25 юни, 22.00 часа: Хърватия - Португалия - БНТ1/БНТ HD

26 юни, 16.00 часа: Франция - Ирландия - "Нова"/"Диема спорт 2"
26 юни, 19.00 часа: Германия - Словакия - БНТ1/БНТ HD
26 юни, 22.00 часа: Унгария - Белгия - "Нова"/"Диема спорт 2"

27 юни, 19.00 часа: Италия - Испания - БНТ1/БНТ HD
27 юни, 22.00 часа: Англия - Исландия - "Нова"/"Диема спорт 2"

Дневник