Бразилската антидопингова лаборатория остана без акредитация само 42 дни преди началото на летните олимпийски игри. Правата й бяха временно спрени от Световната антидопингова агенция (WADA) заради несъответствие с международния стандарт за лабораториите (ISL).

Наказанието влиза в сила от 22 юни, когато бразилската лаборатория е била информирана, че няма право да извършва каквито и да било антидопингови анализи на кръв и урина. Решението може да бъде обжалвано пред спортния арбитражен съд в Лозана в 21-дневен срок.

Временно отнемане на акредитацията ще остане в сила или шест месеца след обявяването на наказанието, или докато не бъде отменено от изпълнителния комитет на WADA въз основа на препоръка от дисциплинарната комисия за ISL.

Според източник на "Ройтерс" причината за наказанието са технически грешки, които са довели до неправилно отчетени положителни резултати на допинг проби. От лабораторията заявиха, че очакват дейността й да бъде подновена през юли и тя да работи нормално по време на олимпиадата.

Ако това не се случи, допинг пробите от Рио 2016 вероятно ще бъдат пращани до лаборатория в Швейцария. Така се случи преди две години с тестовете от световното първенство, когато акредитацията на бразилската лаборатория отново беше временно отнета.

Лабораторията в Бразилия извършва около 2000 допинг теста на кръв и урина годишно, включително на олимпийския отбор на страната и мачовете от местните футболни първенства.

"Наказанието ще бъде вдигнато само тогава, когато лабораторията заработи оптимално. Ще бъде взето най-доброто решение, за да се гарантира, че анализът на пробите от олимпиадата и параолимпиадата е сигурен", заяви генералният секретар на WADA Оливие Нигли, без да уточнява какви са проблемите на бразилската лаборатория.

Дневник