Полша победи Швейцария с дузпи и при първото си достигане до директни елиминации на европейско първенство се класира за четвъртфиналите. В редовното време мачът завърши 1:1, а при дузпите Роберт Левандовски и компания се наложиха с 5:4.

Поляците очаквано предоставиха контрола на топката на съперника, но бяха по-добрият отбор през първото полувреме и откриха резултата в края му след гол на Якуб Блашчиковски. Швейцария дълго време не успяваше да отговори, но в края наложи силен натиск и стигна до продължение, след като Джердан Шакири вкара най-красивия гол от началото на Евро 2016.

В продълженията швейцарските футболисти отново доминираха и бяха изключително близо до второ попадение, но поредното блестящо спасяване на Лукаш Фабиански запази равенството.

При дузпите поляците отбелязаха всичките си пет дузпи, а Гранит Джака направи единствения пропуск за Швейцария, пращайки топката покрай вратата.

Гжегож Криховяк вкара победната дузпа за Полша, която ще се изправи срещу Хърватия или Португалия в спор за място на полуфиналите.

Само след 30 секунди игра Полша имаше страхотен шанс да открие резултата. Йоан Джуру върна лошо към Ян Зомер. Вратарят успя да изпревари Роберт Левандовски, но топката попадна в Аркадиуш Милик, който обаче не уцели вратата.

Малко след това Левандовски надскочи бранителите на Швейцария и стреля с глава, но право в ръцете на Зомер. В 10-ата минута Шакири проби отдясно и центрира към Блерим Джемайли, който не успя да насочи топката в близкия ъгъл.

Полша продължаваше да създава по-добрите положения, макар и да владееше по-малко топката. Милик беше оставен сам след центриране от корнер в 20-ата минута, но стреля неточно с глава. В 33-ата минута нападателят на "Аякс" отново пропусна, този път при центриране отдясно към далечния край на вратарското поле.

Шест минути по-късно Полша откри резултата. Камил Горсицки направи страхотен пробив на контраатака, тръгвайки от своята половина. С малко късмет топката остана в краката му и той успя да обърне надясно към включилия се Блашчиковски, който спокойно я изпрати в мрежата с десния крак.

След почивката мачът продължи да е доста динамичен. Левандовски и Блашчиковски отправиха опасни изстрели към вратата на Швейцария, а Шакири отправи мощен изстрел в другата половина, но Фабиански отново беше безупречен.

След 60-ата минута поляците се прибраха по-дълбоко в своята половина и дълго време не позволяваха на съперника да създаде нищо опасно. Швейцарците обаче притиснаха здраво съперника в последните 20-на минути на редовното време.

В 73-ата минута Фабиански направи страхотно спасяване след пряк свободен удар на Рикардо Родригес. Пет минути по-късно и гредата спаси швейцарците след силен изстрел на Шакири с левия крак.

Четири минути по-късно натискът на Швейцария даде резултат. Шакири отбеляза най-красивия гол от началото на турнира, след като засече топката на границата на наказателното поле с акробатичен удар, който срещна страничната греда и влетя в мрежата.

В първото продължение не се случи нищо интересно на терена. Играта много често се накъсваше и чак в последните десет минути на второ продължение мачът се раздвижи.

В 113-ата минута Швейцария стигна до златна възможност да спечели мача. Шакири достави перфектно извеждащо центриране за Ерен Дердийок, който стреля с глава, но Фабиански направи брилянтно спасяване и позволи на своя отбор да стигне до дузпи, при които поляците бяха безгрешни.

Дневник