Португалия елиминира големия фаворит в потока на "мечтателите" на европейското първенство Хърватия, след като в мач за историята се наложи с 1:0 след продължения в Ланс.

В първия в историята на турнирите двубой без точен удар за 90 минути, единственото попадение падна в 117-ата минута. Рикардо Куарешма се възползва от перфектна контраатака на португалците, които иначе отстъпваха на своите съперници в поведението на терена.

Португалия завърши осминафиналния мач с два точни удара от една атака, а хърватите отпаднаха без да успеят да уцелят вратата за 120 минути.

Двата отбора загатнаха, че ще направят консервативен мач още с първите разигравания. От първата минута те се вкопчиха един в друг и започнаха много здрава борба за топката. Все пак хърватите имаха игрово предимство, което след първия половин час се изразяваше в над 60 процента притежание на топката.

Големият проблем беше липсата на положения. За първото полувреме двата отбора създадоха по една по-опасна ситуация, като отправиха общо четири удара към двете врати. Нито един не беше точен.

В 25-ата минута след изпълнение на свободен удар защитникът на Португалия Пепе стреля с глава над вратата. Пет минути по-късно и хърватите отправиха първия си удар. Иван Перишич напредна отдясно след една загубена топка в средата на терена и реши да завърши сам. Шутът му обаче мина край гредата.

Статистиката отчете, че Кристиано Роналдо не е имал нито едно докосване на топката в наказателното поле на хърватите.

След подновяването на играта и двата отбора се опитаха да вдигнат темпото. В 52-ата минута Марсело Брозович стреля над гредата след изпълнение на корнер, което изненада португалците. Пет минути по-късно и Португалия направи хубава атака, а влезлият като резерва Ренато Санчес отправи неточен удар.

В 62-ата минута дойде и най-доброто положение в мача до този момент. След свободен удар Домагой Вида стреля опасно с глава, но топката мина встрани от вратата. Още дълго време двата отбора не успяха да нанесат точен удар. Въпреки че португалците се активизираха, защитата на хърватите се държеше стойностно.

От своя страна португалците не дадоха шанс на Иван Ракитич и Лука Модрич да разиграват спокойно в средата на терена и по този начин хората отпред бяха относително изолирани. Само Перишич правеше опит за пробиви по крилото, докато Марио Манджукич рядко участваше в играта.

Двата отбора не промениха много в поведението и в продълженията, а липсата на голови положения беше най-отличителното обстоятелство. Дори центриранията започнаха да се превръщат в събитие в двубой, в който ударите и с "Гугъл" нямаше да могат да бъдат намерени.

Все пак в 113-ата минута Вида можеше да промени нещата, когато след изпълнение на корнер вратарят Руи Патрисио увисна и топката кацна на главата на хърватския защитник.

Хърватите се активизираха и в 116-ата минута стигнаха до удар в гредата чрез Перишич, а при контраатаката португалците се възползваха от разредената защита. Ренато Санчес напредна, той подаде вляво към Нани, който стреля, но топката стигна до Роналдо. Звездата на португалците стреля, вратарят Даниел Субашич спаси, но топката стигна до резервата Рикардо Куарешва и той вкара на празна врата.

В останалите минути хърватите се хвърлиха да атакуват, натиснаха съперника в неговото наказателното поле, но времето беше твърде малко. Последният удар при разбъркване отново мина край гредата. Това сложи край на представянето на един силен в групите отбор, който обаче се оказа неподготвен за защитната игра на Португалия.

Дневник