Цветана Пиронкова не успя да се противопостави на 13-ата в световната ранглиста Белинда Бенчич и отстъпи с 2:6, 3:6 на старта на любимия си турнир "Уимбълдън".

Пиронкова започна неубедително мача, но постепенно намери ритъма си и разнообрази играта си. Това затрудни поставената под №7 в основната схема швейцарка, но тя продължи да е безгрешна, както и по-търпелива при дългите разигравания. Българката спечели аплодисментите на публиката с няколко атрактивни отигравания, но това не бе достатъчно за нещо повече от достойна загуба след 1.19 часа игра.

Двете тенисистки имаха късмет, че мачът им се проведе на централния корт на "Ол Инглънд клъб", който е единственият с подвижен покрив, докато на всички други игрища почти цял ден не се игра заради дъжда над Лондон.

Един от основните проблеми на Пиронкова бе сервисът, като тя вкара само 47% от първите си подавания, а успеваемостта им в тях бе 54% срещу цели 74% за Бенчич. Броят на непридизвиканите грешки на двете беше близък - 15 на българката и 12 на съперничката, но швейцарката направи два пъти повече (32:16) печеливши удари.

Срещата започна обещаващо за Пиронкова, която спечели първото си подаване, а след това във втория гейм имаше цели четири възможности за пробив, но не се възползва от нито една от тях. Последва сериозен срив в играта на българката и тя спечели само две точки в следващите четири гейма и Бенчич поведе комфортно с 5:1.

Пловдивчанката сервираше за оставане в сета и трябваше да отразява два сетбола, но го направи и намали изоставането си на 2:5. При свой сервис Бенчич поведе 40:0, но успя да реализира едва третата си възможност за спечелване на частта.

Втората част бе далеч по-равностойна, но бъгарката отново не успяваше да се противопостави продължително на съперничката си. След размяна на сервис геймове и равенство 2:2, Бенчич направи два поредни пробива и поведе с 5:2. Пиронкова демонстрира, че не смята мачът да приключва и отрази три мачбола, а след това осъществи и пробив, за да намали до 3:5.

При последвалия си сервис гейм обаче българката рухна и допусна пробив, с което бе сложена точка на спора между двете тенисистки.

.Дневник