Европейското първенство влиза в заключителната си фаза, а първият мач от четвъртфиналите ще изправи един срещу друг отборите на Полша и Португалия.

Двубоят е от 22.00 часа на стадион "Велодром" в Марсилия и ще бъде излъчван директно в ефира на БНТ и БНТHD.

"Дружина полска" започна доста пестеливо турнира и в груповата фаза отбеляза само два гола, които обаче бяха достатъчно за победи над Северна Ирландия и Украйна. Във втория си мач на първенството играчите на Адам Навалка постигнаха нулево равенство срещу световния шампион Германия и в крайна сметка двата тима завършиха с еднакъв точков актив, но Бундестимът имаше по-добра голова разлика.

На осминафиналите поляците се изправиха срещу Швейцария и успяха да поведат в резултата, но след това приеха играта в собствената си половина и "кръстоносците" стигнаха до логично изравняване. При дузпите изпълнителите на Полша бяха по-концентрирани и донесоха на тима си най-доброто му класиране на голям форум от 1982 година насам.

Добрата новина за тима е завръщането в състава на Бартош Капустка, който изтърпя наказание от един мач за натрупаните си два жълти картона. Големите надежди на поляците са свързани със звездата Роберт Левандовски, който все още не е се разписал на шампионата. Той помага безкрайно много на съотборниците си и се връща често в защита, но вече е време да започне да прави това, в което е най-добър.

Португалия също не се представя особено убедително и продължава да е единственият отбор на турнира, който няма победа в редовното време. В груповата фаза иберийците записаха три последователни равенства срещу Исландия (1:1), Австрия (0:0) и Унгария (3:3), като във всички тях успяваха да поведат само един път в резултата.

След драматичното прескачане на групата си Кристиано Роналдо и компания се изправиха срещу Хърватия, която с играта си беше дала заявка за нещо значимо на турнира. Осминафиналът между двата отбора обаче ще остане в историята като най-скучния, като стана единствения без точен удар в редовното време. Дълбоко в продължението хърватите удариха греда, но в ответната си атака партугалците нанесоха своя удар и макар и малко изненадващо, продължиха напред.

Двубоят със сигурност ще е труден за играчите на Фернандо Сантош, които вече показаха, че изпитват проблеми срещу добре организирани отбори, а поляците със сигурност до момента демонстрират една от най-добрите защити на турнира. Голямата и не толкова тайно оръжие на Португалия обаче е Кристиано Роналдо, който вече отбеляза две попадения, а и бе в основата на победното срещу Хърватия. Неговата безкрайна амбиция може да наклони везните в полза на иберийците.

Победителят от сблъсъка ще разбере съперника си на полуфиналите след утрешната среща между Уелс и Белгия.

Дневник