Григор Димитров се класира за третия кръг на "Уимбълдън". Българският тенисист победи поставения под №16 Жил Симон от Франция с 6:3, 7:6 (1), 4:6, 6:4 и ще срещне американеца Стив Джонсън в спор за място на офминафиналите.

Димитров игра отлично в първите два сета, но след това допусна срив и беше на път да се вкара в пети сет. Той обаче успя да овладее пропадането и да навакса изоставане от 2:4 в четвъртата част, за да запише едва втората си победа от седем мача срещу Симон.

Двубоят започна вчера, но дъждът над тревните кортове в "Ол Ингланд клъб" позволи да бъде изигран само един гейм. Днес двамата се завърнаха на корта, а Димитров влезе много уверен и концентриран в мача, нетипично за представянето му от последните месеци.

Българският тенисист реализира ранен пробив и поведе с 3:1. След това той сервираше безупречно и нямаше никакви проблеми да удържи аванса си до края на сета.

В тази първа част полуфиналистът в Лондон от 2014 г. вкара цели 73% от първите си сервиси, загуби едва шест точки в своите подавания и не даде на съперника нито една възможност за пробив.

В началото на втората част се появиха капки дъжд на корта, а Симон опита да накъса ритъма на Димитров, след като отказа да играе и дори заплаши със съд съдията на стола. След петминутно прекъсване мачът беше подновен.

Димитров продължи да играе по-добре, да пласира ефектни печеливши удари и да доминира в разиграванията. Той пропусна да пробие в петия гейм, но го направи в следващото подаване на съперника, за да поведе с 4:3.

Световният номер 37 обаче допусна моментално връщане на пробива. Това все пак не му повлия негативно. Българинът запази спокойствие и стигна до тайбрек, в който не даде никакви шансове на французина и му позволи да вземе само една точка.

С началото на третата част обаче започна и срива в играта на Димитров. С поредица от непредизвикани грешки той подари на Симон пробив за 1:2. След това българинът се поддаде на негативните емоции, подобно на много от последните му мачове.

Без да прави нещо впечатляващо, Симон стигна до втори пробив и поведе с 5:2. Французинът дори на свой ред загуби подаването си, но все пак се възползва при втората си възможност да сервира за спечелването на сета.

Димитров не можа да се съвземе на старта на четвъртия сет и продължи да допуска много неточности. Симон проби за 2:1, а малко по-късно вече водеше с 4:2. Българинът обаче успя да намери отново ритъма си и спечели четири поредни гейма, а с това и мача след три часа игра.

dnevnik.bg