Селекционерът на белгийския национален отбор Марк Вилмотс оправда загубата от Уелс (1:3) с липсата на опит в неговия състав. Той отчете и контузиите на основни защитници като причина за отпадането в четвъртфиналите на Евро 2016.

"Не съм магьосник. Не мога да компенсирам липсата на опит. Средната възраст на защитата ми беше 23 години. Не мога да ги обвинявам, но отбраната ни трябва да е добре смазана машина. Трябваше да сменя 50% от защитната ни линия, така че мога да разбера защо допуснахме такива грешки", заяви Вилмотс на пресконференцията след двубоя.

"Имахме нещастието да загубим двамата си централни защитници (Венсан Компани и Николас Ломбертс) преди турнира, а след последната тренировка останахме и без един от най-опитните си бранители (Ян Вертонген). В предишните три мача не допуснахме нито един гол. Този път обаче направихме грешки, които не трябваше да правим", допълни той.

По думите му грешките вероятно се дължат на страх, защото "това са млади момчета". "Ние сме един от отборите с най-ниска средна възраст. Няма да убия играчите. Аз съм начело на отбора и аз нося отговорност (за избора си). Избрах най-доброто, с което смятам, че разполагахме", каза още остро критикувания в родината си Вилмотс.

Според него проблемът не е била стратегията му за мача. "Имахме добър игрови план, доминирахме в първите 20-25 минути, но след това се дръпнахме 15-на метра назад. Може би се притеснихме за пространствата отзад."

Вилмотс призна, че отборът му е изпуснал добър шанс да стигне далеч в турнира, след като се размина с потока на Германия, Франция, Италия и Испания.

"Бяхме сочени като един от отборите, които могат да изминат целия път до титлата. Искаме да стигнем много по-напред и, разбира се, играчите са изключително разочаровани. Направихме обаче твърде много грешки срещу един много добър отбор на Уелс, който разполага с големи таланти и знае как да играе футбол."

Селекционерът отказа да говори за бъдещето си. "Казах, че ще взема решение след първенството, а не веднага след последния ни мач. Адреналинът сега е висок, така че не е най-добрият момент да се взимат такива решения. Дайте ми малко време да помисля", завърши Вилмотс. 

dnevnik.bg