"Манчестър юнайтед" потвърди, че Райън Гигс няма да бъде в щаба на Жозе Моуриньо и ще напусне клуба след 29-годишна служба.

Уелската легенда получи предложение да стане част от екипа на новия мениджър на "червените дяволи", но не като първи асистент, тъй като тази роля португалецът повери на сънародника си Руи Фария.

Гигс се присъединява към "Юнайтед" през 1987 г., когато е 14-годишен. Той прави страхотно впечатление в академията на клуба и на 17 години подписва професионален договор.

През март 1991 г. крилото дебютира за мъжкия отбор, за който изиграва 963 мача, отбелязва 168 гола и печели впечатляващите 34 трофея - 13 пъти титлата във Висшата лига, четири пъти Купата на Англия, три пъти Купата на лигата, два пъти Шампионската лига, по веднъж световното клубно първенство, Интерконтиненталната купа и Суперкупата на Европа, както и девет пъти "Къмюнити шийлд".

Гигс е абсолютен рекордьор по мачове във Висшата лига - 632, а мнозина феновете и специалисти го определят за най-великия играч, носил екипа на "червените дяволи.

В края на сезон 2013/2014 уелсецът за кратко беше играещ мениджър на "Юнайтед" след уволнението на Дейвид Мойс. През лятото на 2014 г. той прекрати състезателната си кариера и стана първи помощник в щаба на Луис ван Гаал.

"Райън има огромно място в историята на "Манчестър юнайтед". Той имаше трайно присъствие в клуба от 1987 г. и винаги е радвал феновете - първо с ослепителната си игра като крило, а по-късно - със своята интелигентност и способност да диктува играта", заяви вицепрезидентът на клуба Ед Уудуърд.

"Със същата непреклонност и старание той влезе в треньорската професия и изпълняваше своите задължения. Той има всички качества да бъде страхотен мениджър в бъдеще. Всички в клуба му желаят успех. Той ще липсва много на "Олд трафорд", но винаги ще бъде добре дошъл тук", добави Уудуърд.

dnevnik.bg