Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Австрия.

Трикратният световен шампион отвя конкуренцията в последната си обиколка с време 1:07.922 мин. и записа петия си полпозишън в деветото състезание от началото на сезона.

Съотборникът му Нико Розберг даде второ време в квалификацията - 1:08.922 мин., но ще стартира от седма позиция. Той катастрофира в днешната последна свободна тренировка и трябваше да смени скоростната кутия, което му донесе наказание от пет места.

До Хамилтън на първа редица ще застане пилотът на "Форс Индия" Нико Хюлкенберг, който завъртя най-бързата си обиколка за 1:09.285 мин.

Лидерът на "Ферари" Себастиан Фетел даде четвърто време, но и той смени скоростна кутия по-рано този уикенд и ще потегли чак девети.

Наказанията на Розберг и Фетел изпрати пилотът на "Макларън" Дженсън Бътън на трета позиция в стартовата решетка.

До него на втора редица ще е Кими Райконен с "Ферари", следван от Даниел Рикардо ("Ред бул") и Валтери Ботас ("Уилямс").

Първата десетка на старта ще бъде допълнена от Розберг, Макс Верстапен, Фетел и Фелипе Маса.

Днешната квалификация премина през доста перипетии. Първата фаза на сесията беше прекъсната за няколко минути, след като в края й Даниил Квят изпусна един от завоите и разби болида на "Торо росо" в предпазните ограждения.

Руснакът се извини на своя отбор, но причината за катастрофата не беше грешка, а счупване на задното окачване.

В края на Q2 пък заваля дъжд и едва в заключителните две минути на квалификацията условията на пистата позволиха пилотите да сложат ултрамеките гуми.

"Беше наистина забавна сесия. Мисля, че това придаде допълнителна емоция на целия ден. В края най-важното беше да бъдеш в последната обиколка, за да можеш да запишеш летящо време", коментира победителят в квалификацията Хамилтън.

dnevnik.bg