Колоездачът на "Дименшън Дата" Марк Кавендиш спечели изпълнения с падания първи етап на "Тур дьо Франс" и облече жълтата фланелка на лидер в състезанието за пръв път в своята кариера.

Британецът надделя във вълнуващ финален спринт с Марсел Кител и Петер Саган, за да постигне своята 27-а етапна победа в най-престижното колоездачно състезание. Той се доближи на седем от рекордьора Еди Меркс и на една от заемащия второто място във вечната класация Бернар Ино.

"Много искахме да спечелим този етап, за да облека жълтото трико. Това беше една от трите ми големи цели през 2016 г. Щастлив съм, че успях да я изпълня. В колоезденето няма нищо по-велико от жълтата фланелка в тура. Посвещавам тази победа на отбора", заяви Кавендиш след етапа.

31-годишният колоездач вече беше обличал лидерската фланелка в испанската Вуелта и Джиро Д'Италия, а във Франция четири пъти беше триумфирал на "Шанз-Елизе", но така и досега не му се отдаваше да поведе колоната в тура.

Общо 198 колоездачи стартираха в тазгодишната Обиколка на Франция, а Кавендиш измина откриващата равнинна 188-километрова отсечка между Мон Сен Мишел и Сен Мари дю Мон за 4 часа, 14 минути и 5 секунди.

Етапът беше белязан от доста падания, а сред пострадалите се оказа един от големите фаворити за крайната победа - Алберто Контадор. Двукратният шампион в "Тур дьо Франс" беше повлечен от друг колоездач и се удари лошо в един бордюр.


Инцидентът стана 87 километра преди финала. Испанецът получи доста охлузвания и натъртвания, но за негово щастие се оказа, че няма нищо счупено и той ще може да продължи участието си.

В падането участваха още няколко състезатели, сред които Доменико Позовиво, Герант Томас, Тома Воклер, Рубен Плаза и други. Те също се разминаха без сериозни травми.

На финалата права, когато се стигна до заключителния масов спринт, отново имаше групово падане, в което бяха замесени около десетина състезатели.

dnevnik.bg