Световният шампион Германия се класира за полуфиналите на Евро 2016 след паметна драма с дузпи срещу Италия. Редовното време и продълженията завършиха 1:1, след което двата отбора изпълниха общо 18 дузпи, а бундестимът спечели с 6:5,

Йоахим Льов смени тактиката си за този мач и също пусна трима централните защитници, за да се противопостави на успешната стратегия на Антонио Конте и силната му лява зона с Емануеле Джакерини. Бенедикт Хьоведес застана до Матс Хумелс и Джером Боатенг, а Джошуа Кимих отново игра като десен бек.

Германия очаквано владееш продължително топката, но избягваше рискове, за да не бъде наказана от контраатаките на "скуадра адзура".

Бундестимът не успяваше да намери пролуки доста дълго време. В 28-ата минута Бастиан Швайнщайгер, който влезе като резерва вместо рано контузилия се Сами Кедира, прати топката в мрежата с глава, но попадението правилно бе отменено заради нарушение в атака.

Три минути по-късно Италия напомни за едно от най-силните си оръжия. Кимих проспа дълго диагонално подаване към Матиа де Шилио, който опита ниско центриран, но Боатенг пресече подаването към Джакерини.

Четири минути преди края на полувремето Марио Гомес изпревари защитата след центриране на Кимих отдясно, но от трудна позиция стреля неточно с глава.

Две минути по-късно Германия стигна до първата си чиста ситуация за гол. Швайнщагер отправи много неточен удар, който се отклони в Тони Кроос и топката стигна до Томас Мюлер, но той стреля твърде слабо и право в ръцете на Буфон.

В ответната атака Италия беше много близо до откриването на резултата. Джакерини се измъкна зад защитата след далечно подаване, достигна топката на аутлинията и я върна към вратарското поле. Боатенг успя да я отклони, но тя попадна в Стураро, който веднага стреля, но Боатенг отново се намеси решително и отклони в корнер.

През второто полувреме Германия започна да владее по-продължително и да комбинира доста по-добре. Бундестимът успя да притисне съперника и в 53-ата минута едва не откри резултата. Гомес отклони хитро към Мюлер, който финтира противников играч и стреля с левия крак, но Алесандро Флоренци изчисти пред голлинията с пета.

В 65-ата минута тимът на Йоахим Льов проби италианската стена с чудесна атака. Гомес задържа много добре на левия фланг и изведе на скорост Йонас Хектор. Той центрира към вратарското поле, топката рикошира и стигна до Месут Йозил, който от движения я изпрати в мрежата със силен изстрел.

Само три минути бундестимът беше много близо до второ попадение. Йозил пусна перфектен пас към Гомес, който стреля с пета отблизо, но Буфон направи страхотно спасяване.

В 74-ата минута Грациано Пеле изпрати топката на педя над напречната греда, след като засече центриране отляво на Дe Шилио.

Три минути по-късно Боатенг направи глупава дузпа, след като в желанието си да покаже, че играе чисто срещу Джорджо Киелини, беше разперил високо ръцете си. Киелини отклони топката с глава и тя се спря в ръката на германския бранител. Виктор Касай посочи бялата точка, а Бонучи беше безупречен при изпълнението си.

До края на редовното време двата отбора продължиха да играят внимателно, а когато се стигна до продължения рисковете бяха сведени до минимум.

Лоренцо Инсиние 1:0
Тони Кроос 1:1
Симоне Дзадза 1:1 (Пропуск!)
Томас Мюлер 1:1 (Пропуск!)
Андреа Бардзали 2:1
Месут Йозил 2:1 (Пропуск!)
Грациано Пеле 2:1 (Пропуск!)
Юлиан Дракслер 2:2
Леонардо Бонучи 2:2 (Пропуск!)
Бастиан Швайнщайгер 2:2 (Пропуск!)
Емануеле Джакерини 3:2
Матс Хумелс 3:3
Марко Пароло 4:3
Джошуа Кимих 4:4
Матиа де Шилио 5:4
Джером Боатенг 5:5
Матео Дармиан 5:5 (Пропуск!)
Йонас Хектор 6:5

dnenvik.bg