Домакините от Франция и дебютантите от Исландия ще се срещнат тази вечер на "Стад дьо Франс" в Париж, за да определят последния четвъртфиналист на Евро 2016.

Германия очаква победителя от този сблъсък, след като спечели драмата при дузпите срещу Италия, а Португалия и Уелс ще играят в другия полуфинал.

Французите преминаха през доста трудности, но продължават по план след късните победи в груповата фаза и обратът срещу Ирландия в осминафиналите. Исландия прави фурор при първата си поява на голям футболен форум и след като прескочи групите, изпрати Англия у дома.

"Ставаме по-спокойни с всеки следващ мач и добиваме все по-голяма увереност. Продължавам да казвам, че все още не сме видели най-добрия мач на Исландия на Евро 2016", заяви селекционерът Хеймир Халгримсон, който води отбора в тандем с опитния Ларс Лагербак.

Исландия ще се изправи за 12-и път срещу Франция в търсене на първа победа срещу домакините на Евро 2016. В тези сблъсъци "петлите" записаха осем победи и три равенства при голова разлика 30:8.

При последния им сблъсък - в приятелска среща през май 2012 г., исландските футболисти поведоха с 2:0 след първото полувреме с попадения на Биркир Бярнасон и Колбейн Сигтурсон, но след почивката Матийо Дебюши, Франк Рибери и Адил Рами донесоха обрат на французите.

"Винаги казвам на моите играчи и на медиите, че във футбола всеки има реалистичен шанс да спечели. Франция влиза като фаворит в този сблъсък, но не бих казал, че е голям фаворит. Най-важното е да излезем на терена с вяра, че можем да ги победим. Ако играем с тази нагласа, можем да им създадем проблеми", коментира Лагербак.

Исландия ще се изправи срещу "петлите" за седми път на френска земя. Островитяните загубиха всичките си шест гостувания досега, като отбелязаха пет гола и допуснаха 22. Сега обаче те изглеждат по-способни от всякога да се противопоставят на французите.

"Играчите знаят, че Исландия не случайно стигна до тук. Щом са на четвъртфинал, значи го заслужават и имат сериозни качества. Те са много силни физически и трябва да бъдем готови да се борим за всяка топка", заяви селекционерът на Франция Дидие Дешан.

Въпреки че признава, че играта на отбора му не е оптимална, треньорът не е притеснен от трудния път на Франция на Евро 2016. "Виждал съм отбори да започват много добре в турнирите, но да приключват разочароващо. Може би е по-добре да правиш нещата по трудни начин, както ние правим досега", каза още бившият национал.

И двата отбора все още нямат загуба в турнира. Исландия записа две победи - срещу Англия и Австрия, и две равенства - срещу Унгария и Португалия. Франция спечели двубоите си с Ирландия, Албания и Румъния и направи 0:0 с Швейцария.

За домакините това ще е 80-и мач на "Стад дьо Франс". В досегашните те имат 49 победи, 20 равенства и само десет загуби. Една от тях беше срещу Исландия - с 3:2 през 1999 г. Тя подпечата билетите на французите за Евро 2000, което впоследствие те спечелиха.

Франция никога не е губила на националния си стадион на голям турнир - четири победи в редовно време и една с дузпи срещу Италия на световното през 1998 г.

Исландия обаче вярва, че не просто може да разплаче домакините в техния дом, а дори да спечели европейската титла.

"Ако не вярвахме, че можем да го направим, нямаше да сме тук. Нашият отбор винаги се бори много здраво и ще продължи да го прави", заяви капитанът Арон Гунарсон.

dnevnik.bg