Българският национален отбор по волейбол дочака първата си победа в Световната лига за сезона в заключителния си мач от груповата фаза. Тя дойде след драматичен двубой и 3:2 (25:20, 21:25, 25:18, 23:25, 16:14) срещу последния Австралия.

Воденият от Пламен Константинов състав спечели първите си точки и приключи предпоследен - на 11-ото място в група 1 в надпреварата. Успехът се оказа ключов, тъй като осигури оставането на отбора в елита.

В турнира българите имаха и силни моменти, но досега не успяваха да спечелят повече от един гейм в мач.

За финалите в Полша се класираха домакините и първите пет в класирането - Бразилия, САЩ, Сърбия, Франция и Италия.

Най-резултатни в срещата с австралийците станаха Цветан Соколов и Тодор Скримов с по 23 точки, а Николай Пенчев добави 14. За съперника Пол Керъл завърши с 31.

Българският отбор разчиташе много на началния си удар, като постигна 11 аса срещу три за Австралия. Съперникът допусна и повече грешки в мача (28 срещу 23).

В първия гейм България игра силно и уверено стигна до 25:20. Австралийците дръпнаха с 16:12 във втория, но със силна серия националите стигнаха до 18:18. Тогава съперникът отново поведе с четири точки и успя да изравни.

Последва нов силен гейм за България и отборът си върна преднината в мача. Победата можеше да дойде по-убедително, ако след 20:16 в третия гейм българските волейболисти не бяха изпуснали успеха. Стигна се до оспорван тайбрек, в който воденият от Константинов състав успя да измъкне победата.

dnevnik.bg