Шампионът от последните две издания на "Уимбълдън" Новак Джокович сензационно беше детрониран още в третия кръг, а петима от поставените на първите осем места в основната схема не успяха да достигнат до четвъртфиналите на най-престижния тенис турнир.

Седем от участниците във финалната осмица в Лондон вече са ясни - вторият в световната ранглиста Анди Мъри, седемкратният шампион Роджър Федерер, канадецът Милош Раонич, американецът Сам Куери и французите Жо-Вилфред Цонга и Лука Пуи.

Осмият четвъртфиналист не можа да бъде определен вчера, тъй като настъпилият мрак прекъсна чешкия сблъсък между Томаш Бердих и Иржи Весели при резултат 4:6, 6:3, 7:6 (8), 6:7 (9).

Весели, който единствен сред непоставените все още остава в турнира, спаси пет мачбола и ще се върне днес, за да опита да довърши обрата срещу далеч по-титулувания си сънародник. Двамата ще излязат на корт №3 в 15.00 часа българско време.

Победителят ще бъде съперник на изненадващия четвъртфиналист Лука Пуи. Французинът, който преди тазгодишния "Уимбълдън" имаше едва две победи от 11 мача в турнирите от Големия шлем и нито една на тревните кортове в Лондон, спечели маратонски сблъсък с австралиеца Бърнард Томич след 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 10:8.

Другият четвъртфинал от долната половина ще противопостави Мъри и Цонга. Шотландецът победи категорично Ник Кириос със 7:5, 6:1, 6:4 и продължава без загубен сет в турнира. Цонга престоя на корта около половин час, след като при резултат 4:2 съперникът му Ришар Гаске се отказа заради контузия.

В горната половина Куери, който свали Джокович от трона в "Ол Ингланд клъб", ще срещне поставения под №6 Милош Раонич. Канадецът беше в много тежка ситуация срещу Давид Гофен, но навакса два сета пасив и спечели с 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4.

В другия мач от горната половина ще играят кралят на тревните кортове в Лондон Роджър Федерер и шампиона от US Open 2014 Maрин Чилич.

Двубоите от четвъртфиналите при мъжете ще се играят в сряда.

Днес са четвъртфиналите в дамския турнир. Световната номер 1 Серена Уилямс ще срещне рускинята Анастасия Павлюченкова, а победителката от този мач ще играе в полуфиналите срещу Доминиа Цибулкова от Словакия или Елена Веснина от Русия.

В най-интригуващия четвъртфинал се срещат поставените под №4 и №5 Анжелик Кербер и Симона Халеп. В най-долната част на схемата ще играят Винъс Уилямс и Ярослава Шведова.

Програмата на на 1/4-финали при дамите:

Централен корт:
(начало в 15.00 ч.)
Симона Халеп - Анжелик Кербер
Серена Уилямс - Анастасия Павлюченкова

Корт №1:
(начало в 15.00 ч.)
Винъс Уилямс - Ярослава Шведова
Доминика Цибулкова - Елена Веснина

dnevnik.bg