Българският футболен съюз (БФС) промени наказанието, което се налага на отбор, напуснал терена по време на мач. До момента правилникът гласеше, че клубът бива изваден от групата, в която се състезава, и отива в долното ниво на футбола.

Сега вече при първо провинение на отбор от Първа лига ще се отнемат девет точки и клубът ще бъде глобяван със 100 000 лева. Ако провинението се повтори, тогава вече следва глоба от 150 000 лева и "понижаване в по-долно ниво (следващото по низходящ ред) от следващия сезон, без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година".

Същото е наказанието за клубове от Втора лига, но глобите са съответно 50 000 и 100 000 лева. При провинение в аматьорския футбол отборът директно се праща в по-долната група.

В края на 2015 г. "Литекс" напусна терена по време на мача с "Левски" на "Георги Аспарухов". Клубът от Ловеч беше изваден директно от А група, тъй като това предвиждаше досегашният правилник. От това последва анулирането на точките на "Литекс", което се отрази и на спора за титлата между "Лудогорец" и "Левски".

В своите решения от вторник изпълнителният комитет на БФС отмени правилото за 21-годишни футболисти в Първа професионална лига. "Въвежда се правило за задължително двама футболисти до 21 г. в стартовите състави на отборите от Втора професионална лига, които трябва да играят минимум 45 минути всеки. Това правило заменя досега съществуващото в закритата вече Б група за задължителни четирима футболисти до 23 г. в стартовите 11", обявиха от футболния съюз.

Друго решение е, че футболен клуб, изпаднал от професионалния футбол, може да започне участието си в аматьорските групи след изчистване на всички задължения към БФС - такси и глоби.

БФС реши и че на привържениците на гостуващия отбор им се полагат 10% от капацитета на стадиона на отбора домакин.

dnevnik.bg