Португалия се класира за финала на европейското първенство по футбол, след като победи Уелс с 2:0.

Иберийците пречупиха коравия си съперник с два гола в началото на второто полувреме, в чиято основа бе звездата на тима Кристиано Роналдо. Той отбеляза първото попадение в двубоя и асистира на Луиш Нани за второто.

Това бе първи успех в редовното време за тима на Фернандо Сатош на този турнир, но той дойде в най-точния момент и те тново ще играят за титлата след финала на Евро 2004. "Драконите" пък стояха много добре през първото полувреме, но след почивката не успяха да се противопоставят на съперника си, а липсата на Аарън Рамзи заради наказание се оказа непреодолима.

Двата тима започнаха предпазливо срещата, но все пак атаки не липсваха и към двете врати. Португалците залагаха предимно на центрирания от крилата, но това по никакъв начин не затрудни защитата на "драконите". Гарет Бейл пък не спираше да тормози противниковата защита по крилото.

В средата на полувремето пред него бе и най-добрата възможност пред първата част. При контра атака се стигна до числено равенство три на три между атаката на Уелс и защитниците на португалия. Бейл напред и предпочете да стреля от границата на наказателното поле, но топката попадна право в ръцете на Руи Патрисио.

Най-чистото положение дойде минути преди края на частта, когато Кристиано Роналдо надскочи Джеймс Честър и засече с глава центриране на , но топката не попадна в очертанията на вратата.

След подновяването на играта и в рамките на няколко минути Португалия нанесе своя удар. В 50-ата минута след изпълнение на корнер Роналдо отново бе поверен на значително по-ниския от него Честър, който отново бе надскочен, но този път силният удар с глава на португалеца влезе във вратата.

Три минути по-късно отново Роналдо бе в основата на второто попадение. Той стреля остро от границата на наказателното поле, а Нани изскочи зад защитниците на Уелс и засече отблизо топката в мрежата. При положението Ренато Санчес бе в засада, но страничният съдия прецени, че не е повлиял на играта.

В следващите минути британците се опитаха да наложат натиск, но два пъти бяха по-близо до получаването на нов гол. Първо Роналдо стреля много опасно от пряк свободен удар, а след това Жоао Марио бе неточен при добавка след изстрел на Нани.

В 78-ата минута Уейн Хенеси се намеси след изстрел на Данило Перейра, при който топката мина под плонжа му, но все пак хвана топката преди тя да влезе в мрежата. Две минути по-късно колегата му на отсрещната врата Руи Патрисио трябваше също да се намеси след страхотен шут на Гарет Бейл от далечна дистанция. При него топката изписа коварна парабола и за малко не хвана неподготвен стража.

До нови голове не се стигна и така португалците се поздравиха със заслужен успех.

dnevnik.bg