Антоан Гризман доближи Франция на крачка от сбъдването на мечтата за спечелване на европейската купа. Нападателят на "Атлетико" (Мадрид) вкара двата гола за победата с 2:0 срещу Германия в полуфинала.

В спора за титлата в неделя воденият от Дидие Дешан състав ще играе с Португалия. Иберийците се наложиха със същия резултат срещу Уелс.

"Петлите" сложиха край на серията си от мачове без успех срещу бундестима на големи първенства. Те се оказаха победител в силния поток, в който бяха още шампионът от последните две европейски първенства Испания, Италия и Англия.

Срещата в Марсилия беше вълнуваща с много положения пред двете врати. През първото полувреме германците имаха превъзходство, но в добавеното му време Гризман вкара от дузпа. Тя беше отсъдена за игра с ръка на Бастиан Хвайнщайгер. След почивката Гризман се разписа за втори път и вече има шест гола в надпреварата.

Мачът започна с отлична възможност пред Гризман. В седмата минута нападателят на "Атлетико" (Мадрид) се озова в много добра позиция и стреля, но Мануел Нойер спаси с крак.

След това Германия заигра много силно и в следващия половин част владееше инициативата. В 14-ата Емре Джан прати топката опасно в долния ляв ъгъл, а Юго Лорис изби.

Натискът на световните шампиони се засили - те държаха топката повече и атакуваха с всички полеви футболисти в полето на съперника. В 26-ата минута Бастиан Швайнщайгер стреля от разстояние, но вратарят на "петлите" отново се справи.

Французите по-рядко се доближаваха до вратата на Германия. Притиснати, те допускаха грешки, но германците не се възползваха.

В последните пет минути "петлите" създадоха добри възможности. В 41-ата Гризман получи вляво в наказателното поле, но стреля встрани. Секунди след това Оливие Жиру се пребори за топката в средата на терена и напредна, но се забави и хвърлилият се на шпагат Бенедикт Хьоведес блокира удара му.

Заключителните секунди доведоха до ключов момент. Тогава след центриране в наказателното поле Швайнщайгер игра с ръка в наказателното поле и съдията Никола Рицоли прецени, че има дузпа. Гризман преодоля Нойер и вкара петия си гол на Евро 2016.

След почивката картината се промени. Воденият от Дидие Дешан отбор подобри играта си. Домакините на първенството бяха по-дейни, като още в първата минута след подновяването на играта Жиру имаше възможност да удвои, но не успя.

Последва период, в който нямаше много положения. Стигна се до 72-ата минута, в която Гризман вкара втория гол. Пол Погба центрира от ляво, а Нойер изби пред главата на Жиру. Топката попадан във футболиста на "Атлетико", който отблизо отбеляза.

Секунди след това германците можеха да върнат единия гол. След удара на Джошуа Кимих обаче топката срещна гредата. Дойде ред на силни минути за германците. При поредица добри възможности световните шампиони не успяха да вкарат, като пропуски направиха Юлиан Дракслер и Хьоведес.

В 86-ата минута Гризман напредна на скорост, излъга защитник и предпочете да стреля, вместо да подаде на съотборник. Топката обаче беше уловена от Нойер.

В 93-ата минута Лорис се справи впечатляващо, като спаси удар с глава отблизо на Кимих.

Дневник