Кулминацията на Евро 2016 настъпи. Тази вечер Португалия и домакинът Франция излизат в спор за шампионската купа.

Кристиано Роналдо и съотборниците му ще опитат да донесат първия голям триумф на страната си. "Петлите" ще търсят третата си европейска титла. Кой ще постигне успех?

"Франция е малко повече фаворит от нас, защото играе у дома. Но това е финал и всичко е възможно. Вярвам, че Португалия ще спечели", каза Роналдо.

Традициите и статистиката сочат към успех на Франция. "Петлите" вече два пъти станаха шампиони в големи първенства, на които бяха домакини - на Евро 1984 и на световното през 1998 г. Другият им триумф на европейско първенство е от 2000 г.

Французите са спечелили последните си десет мача с Португалия, като началото на силната серия е от 1975 г. Иберийците играха във финала през 2004 г., когато бяха домакини, но загубиха от Гърция.

Капитанът на "петлите" Юго Лорис се надява "прекрасната приказка да има щастлив край". Френските медии дават различна информация за това с какъв състав ще излезе селекционерът Дидие Дешан. Все пак най-вероятно той няма да прави промени спрямо полуфинала с Германия.

Големия въпрос пред колегата му Фернандо Сантош е дали Пепе ще бъде възстановен за решителната среща. Най-вероятно опитният защитник ще бъде на терена.

Португалците бяха на ръба на отпадането още в груповата фаза, но след три равенства продължиха. "Сигурен съм, че имаме сили да сътворим нещо историческо. Всъщност, играем с високо самочувствие още от началото на турнира и не съм съгласен с мнението на много хора, че не заслужаваме да бъдем на финала. Мисля, че можем да се приберем у дома с купата", каза Сантош. Той очаква французите да играят агресивно от началото на мача.

Според Дешан това, че залогът е европейска титла, прави мача много специален за всички. "Аз и футболистите не бива да мислим за това. Важното в случая е да бъдем спокойни, да не прибързваме и да бъдем концентрирани. Разбира се, винаги има нотка на притеснение, защото футболът не е точна наука и победата не е гарантирана. Но ние знаем какво трябва да направим, за да стигнем до нея", заяви той.

"Роналдо притежава уникален талант и ние сме длъжни да ограничим неговото влияние върху мача. Но план срещу него все още не е създаден. Рецептата не е открита. Гризман е талантлив футболист и има чудесен завършващ удар. Когато той е на терена, останалите също заиграват по-добър футбол", допълни Дешан.

Букмейкърите определят Франция за фаворит. Sportingbet дава коефициент 1.95 за победа на домакините на турнира, равенството е оценено с 3.00, а евентуалната победа на португалците - с 4.20.

dnevnik.bg