Шотландският тенисист Анди Мъри спечели за втори път в кариерата си "Уимбълдън". Във финала любимецът на публиката се наложи с 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2) срещу Милош Раонич.

Двамата изиграха много оспорван мач, продължил 2.50 часа. Те разчитаха много на сервиса си и в цялата среща се стигна само до един пробив.

Мъри използва по-големия си опит срещу канадеца, който за първи път игра финал в турнир от Големия шлем. За шотландеца това беше общо трета титла от Шлема, след като през 2012 спечели US Open, а година по-късно стъпи на върха в "Уимбълдън".

Мъри беше почти безгрешен в разиграванията, в които е вкарал първия си сервис, като спечели 87% от тях срещу 67% за Раонич. Двамата направиха по 39 печеливши удара, но важна роля за изхода на финала изиграха непредизвиканите греши - канадецът допусна 29 срещу 12 на съперника си.

Шотландецът изпусна една възможност за пробив в третия гейм на първия сет. Малко по-късно той стигна до нови два шанса и проби за 4:3. Това му отвори вратите към успеха в сета и Мъри се възползва.

Във втория той печелеше уверено сервис-геймовете си. В същото време стигна до нови четири възможности за пробив в три гейма, но този път Раонич се защити. В тайбрека шотландецът беше убедителен и след 6:1 пропусна две възможности, но при третата приключи сета.

Оспорваната игра се пренесе в третия сет. В петия му гейм Раонич поведе с 40:15 и за пръв път можеше да пробие, но Мъри се защити. Последва размяна на бързи геймове, за да се стигне до нов тайбрек.

Мъри започна вихрено и поведе с 5:0 точки, след което нямаше затруднения да спечели мача и купата.

dnevnik.bg