Португалия е новият европейски шампион по футбол. Воденият от Фернандо Сантош отбор преживя магическа вечер, в която се справи с много трудности и победи с 1:0 домакина Франция след продължения.

Историческия гол вкара Едер в 109-ата минута. Още в осмата звездата Кристиано Роналдо се контузи, а в 25-ата беше сменен принудително.

За Франция остава разочарованието. "Петлите", които имаха десет поредни победи срещу Португалия, не успяха да се възползват от психологическия удар при съперника от отсъствието на Роналдо. Те бяха по-активни, но направиха пропуски, а и вратарят Руи Патрисио спаси всички точни удари.

Португалците спечелиха първата си голяма титла. те взеха и своеобразен реванш за загубения финал на Евро 2004, когато паднаха от Гърция пред родна публика.

Роналдо и съотборниците му минаха през много трудности и критики на европейското. Те бяха пред отпадане още в груповата фаза, където записаха три равенства и станаха един от най-добрите трети отбори. Първата и единствена победа на отбора в редовното време дойде в полуфинала срещу Уелс (2:0).

Срещата започна с бързо разиграване на топката от футболистите на двата състава. В осмата минута Роналдо пострада след влизане на Димитри Пайе. При единоборството нападателят получи удар в коляното на левия крак.

Две минути по-късно Оливие Жиру намери отлично Антоан Гризман в наказателното поле на португалците. Голмайсторът на първенството насочи много добре топката под гредата, но Руи Патрисио изби.

В 17-ата минута след атака на Португалия Роналдо седна на тревата и поиска медицинска помощ за втори път. Трикратният носител на "Златната топка" се разплака и се създаде впечатлението, че ще бъде сменен. Все пак след намесата на лекарския екип той се върна в игра.

Въпреки това в 25-ата се разбра, че Роналдо няма да може да продължи. Португалецът беше изнесен с носилка под аплодисментите на публиката, а на мястото му се появи Рикардо Куарешма.

Второто много добро положение през първата част отново беше създадено от французите. В 33-ата минута игралият активно Муса Сисоко получи в наказателното поле, направи отлично залъгващо движение с тяло, за да се освободи от съперник, завъртя се и стреля силно. Вратарят Патрисио отново спаси.

До почивката "петлите" имаха леко предимство, но голови възможности нямаше.

В началото на второто полувреме воденият от Дешан отбор беше по-активен. В 58-ата минута Гризман стреля от ляво по земя, но не затрудни Патрисио. Малко след това пред нападателя се откри нова възможност. Резервата Кингсли Коман центрира и той стреля опасно с глава, а топката мина над вратата.

Патрисио продължи със силната си игра и в 76-ата минута се справи с удар на Жиру. В началото на 80-те минути мачът се оживи за кратко. Най-напред Нани центрира, а топката се насочи опасно към вратата. Юго Лорис се намеси и изби. Топката попадна в Куарешма, който с ножичен удар стреля, но вратарят на "петлите" спаси.

Французите отговориха с мощен удар на Сисоко от разстояние. И в този случай Патрисио успя да избие.

Последното чисто положение в редовното време дойде в 92-ата минута. Тогава резервата Андре-Пиер Жиняк получи в наказателното поле, излъга защитник и от малък ъгъл стреля, но улучи гредата.

В началото на продълженията французите имаха лек превес. В 104-ата минута Едер направи пропуск.

Второто продължение започна с отлична възможност пред Португалия. Рафаел Герейро стреля от фаул, докато всички очакваха Куарешма да бие, но улучи гредата.

Секунди по-късно в 109-ата минута атака на Едер беше подценена от защитата на французите. Футболистът на Португалия стреля силно от разстояние в долния десен ъгъл и преодоля Лорис.

Дневник