Организационният комитет за олимпиадата в Рио де Жанейро работи при дефицит между 400 и 500 млн. реала (между 121 и 151 млн. долара). Това съобщи "Ройтерс", като се позовава на анонимен източник, директно свързан с финансите на организацията.

Бюджетът на местния организационен комитет е частно финансиран и се ползва за оперативните дейности около игрите. Той е отделен от публичните средства, които отиват за спортните съоръжения и инфраструктурните проекти.

Дефицитът представлява 6% от целия бюджет на организационния комитет, който е около 2.3 млрд. долара, и малко над 1% от общата сума, която се очаква ще бъде похарчена за домакинството на олимпиадата - 12 млрд. долара.

Източникът на "Ройтерс", който е пожелал анонимност, тъй като в организацията не са упълномощени да дискутират въпроса публично, твърди, че организацията няма да успее да запълни дупката в бюджета, въпреки че прави колкото се може повече съкращения.

Според договора, всеки дефицит след олимпиадата трябва да бъдат запълнен от градската управа, щатските и федералните правителства, които обаче вече са притиснати финансово заради най-лошата рецесия в Бразилия от 1930 г. насам.

Дефицитът в бюджета идва главно заради наема на олимпийското село. Очаква се наемът да бъде платен основно от федералното правителство, а местният организационен комитет да покрие 10% от сумата, или около 12 млн. долара.

Споразумението обаче беше направено с бившия президент Дилма Русеф, а след нейния импийчмънт и влизането в сила на временно правителство парите все още не са осигурени.

Другият голям удар е значително по-малко от очакваното спонсорството от държавната петролна компания "Петробрас", чието състояние доста се влоши заради големия корупционния скандал и ниските цени на петрола.

В същото време щатското правителство категорично няма да може да запълни дупките в бюджета, тъй като Рио е вторият най-задлъжнял щат в Бразилия.

dnevnik.bg