Мениджърът на "Съндърланд" Сам Алърдайс е на път да поеме английския национален отбор.

61-годишният специалист летя обратно за Англия от Австрия, където се провежда предсезонният лагер на "черните котки". По-късно той беше заснет да напуска дома на вицепрезидента на Футболната асоциация (ФА) Дейвид Гил, след което отново е заминал за Австрия.

Гил, изпълнителният директор на ФА Мартин Глен и техническият директор на асоциацията Дан Ашуърт са тримата души, натоварени с избора на наследник на Рой Ходжсън, който напусна националния отбор след провала на Евро 2016.

Тримата са провели интервю с Големия Сам, както е известен Алърдайс, който въпреки липсата на сериозен международен опит е основен кандидат за поста.

Той има отлична репутация в треньорските среди, а освен това е близък приятел с президента на профсъюза на мениджърите Ричърд Бивън и сър Алекс Фъргюсън, за които се счита, че имат голямо влияние върху избора на нов селекционер.

Медиите в Англия също подкрепят кандидатурата на Алърдайс заради твърдия му подход, макар и подплатен с доста дефанзивен стил на игра.

"ФА се свърза със "Съндърланд", за да поиска разрешение да говори с нашия мениджър като част oт това, което се предполага да е конфиденциален разговор с потенциални кандидати за селекционер на Англия. По молба на Сам ние се съгласихме", потвърдиха от "Съндърланд".

Клубът обаче заяви, че Алърдайс е изключителна важна част от плановете им. "След изключително предизвикателния минал сезон сега се стремим към стабилност на и извън терена. Затова искаме Сам да остане мениджър на нашия клуб."

"Продължаващите спекулации около Сам са изключително вредни за "Съндърланд", особено в тази ключова част от годината", допълниха "черните котки" и призоваха Футболната асоциация да разреши възможно най-бързо въпроса.

"Скай спортс" твърди, че Гил, Глен и Ашуърт ще проведат още няколко интервюта за поста - с мениджъра на "Борнемут" Еди Хауи, мениджъра на "Хъл сити" Стив Брус и селекционера на националния отбор на САЩ Юрген Клинсман.

Клинсман е най-високопрофилният сред кандидатите, но Бивън, Алърдайс и останалите водещи фигури в треньорските среди са твърдо за англичанин. За местен селекционер се обяви и капитанът на "трите лъва" Уейн Рууни след отпадането от Исландия на Евро 2016.

dnevnik.bg