Министерството на младежта и спорта (ММС) прекрати договорите на изпадналия в процедура по несъстоятелност ПФК ЦСКА АД за безвъзмездно право на ползване на стадион "Българска армия" и спортната база "Панчарево".

Заповедта е на спортния министър Красен Кралев и трябва да бъде изпълнена в петдневен срок от уведомяването на синдика.

Причината за прекратяването е "откритото производство по обявяване в несъстoятелност на дружеството, като основанието е предвидено в чл. 37 и чл. 11 от двата договора."

В становището на ММС се посочва, че първоначално министерството беше включено в списъка с кредиторите с вземане от 929 109,14 лева, но впоследствие беше изключено от приетите вземания и "нито един от оздравителните планове не предвижда погасяването на сумата".

Въпросната сума представлява данък върху недвижим имот, таксата за битови отпадъци и лихвите по тях за периода 2012 - 2015 г.

"Прекратяването на договорите за ползване на двете бази е ефективна възможност за гарантиране на вземането и защита на интереса на ММС", се казва в становището на спортното министерство, публикувано на официални му сайт.

Министерство ще обяви в най-кратки срокове търг за отдаване под наем на двете бази. Това е единствената законова възможност след прекратяването на договорите с ПФК ЦСКА АД, посочиха от ММС

Погасяването на задължението от 929 109,14 лв. ще бъде включено като задължително условие за бъдещия наемател.

До провеждането на търга двете бази ще бъдат използвани за спортно-тренировъчна и състезателна дейност от дружеството на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов "ПФК ЦСКА-София", бивш "Литекс", което ще играе в Първа лига през новия сезон.

Вчера дружеството, представлявано от изпълнителния директор Трифон Попов, внесе официално писмо, с което поиска да вземе за възмездно ползване под наем стадион "Българска армия" и базата на Панчарево.

Дневник