Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че цялостното наказание на руски спортисти за олимпийските игри в Рио де Жанейро е много малко вероятно. Според думите му това няма как да се случи.

Следващия понеделник комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) ще представи доклада си с разследване за обвиненията, че руски спортисти са ползвали допинг по време на зимните игри в Сочи 2014.

"Разследването е за игрите в Сочи. Очевидно е, че не можеш да накажеш състезател в бадминтона заради манипулация на резултати в лабораторията на игрите в Сочи", каза Бах.

"По същия начин не можем да обмисляме наказание за всички състезатели в даден спорт, ако има нарушение на правилата от страна на ръководството на федерация", допълни германецът.

По думите му МОК трябва да вземе решения, основани на факти. "Нужно е да намерим баланса между колективната отговорност и индивидуалната справедливост", заяви Бах.

Той заяви още, че "приемам за комплимент твърденията, че симпатизира на руснаците". "Просто в случая говорим за това кое е честно и кое не е."

Руските атлети получиха забрана за участие в Рио 2016. Всеки от тях получи възможност да подаде самостоятелна молба, която евентуално да му позволи да се състезава.

Има и искания за пълно наказание за Русия. За това призова и изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгърт в случай че WADA потвърди манипулации от Сочи 2014.

dnevnik.bg