Новият сезон в елита на българския футбол ще започне на 29 юли с двубоя между "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Нефтохимик". Мачът ще се играе в Пловдив, тъй като стадионът в Горна Оряховица към момента не отговаря на лицензионните изисквания.

Двубоят, който противопоставя два от новаците в групата, изкачили се в елита по административен път, ще бъде предаван пряко по "Диема".

Такава ще е практиката с всичките първи мачове, показва програмата за първите три кръга, която беше публикувана днес на официалния сайт на Българския футболен съюз.

По договор притежаващата правата за излъчване "Нова броудкастинг груп" трябва да предава пряко по един двубоя на кръг по общодостъпен канал. Приоритетно това ще са срещите, които не предизвикват толкова голям интерес.

Вторият кръг ще бъде открит с нов мач на "Нефтохимик" - в Бургас срещу миналогодишния първенец в Б група "Дунав" (Русе). Стартът на третия кръг ще бъде даден с двубоя между запазилия мястото си в елита след бараж "Монтана" и кандидатът за евротурнирите "Локомотив" (Пловдив).

Всички останали мачове ще се излъчват от каналите с платен абонамент "Диема спорт" и "Диема спорт 2". В първите три кръга ще има по два мача в петък, събота и неделя, както и един мач в понеделник от втория кръг натам.

Вторият петъчен двубой в първия кръг ще предложи столично дерби между "ЦСКА-София" и "Славия". В събота е дербито на Пловдив между "Ботев" и "Локомотив", което ще се играе в Бургас, както и мачът на новаците "Дунав" и "Верея" (Стара Загора), който ще се проведе в Разград.

В неделя "Левски" посреща "Монтана", а "Пирин" е домакин на "Черно море". Мачът между "Берое" и "Лудогорец" ще бъде насрочен допълнително заради участието на двата отбора в европейските клубни турнири, съобщи БФС.

За момента само осем от 14-те отбора ще играят на своите стадиони - "Лудогорец", "Левски", "Локомотив" (Пловдив), "Нефтохимик", "Пирин", "Монтана", "Берое" и "Верея".

Последните обаче нямат право да посрещат двубои, в които се очаква гостуваща агитка да надвишава повече от хиляда души. В т.н. "рискови мачове", за които стадион "Трейс арена" не е годен, влизат тези срещу "Левски", "ЦСКА-София", "Нефтохимик" и пловдивските отбори.

"ЦСКА-София" ще играе на стадион "Българска армия", след като Министерството на младежта и спорта прекрати договора на ПФК ЦСКА АД. Клубът на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов обаче ще може да нарече съоръжението "свое", ако спечели предстоящия търг за отдаване под наем.

"Дунав" (Русе) ще домакинства в Разград, "Ботев" (Пловдив) - на стадион "Лазур" в Бургас, "Славия" - на националния стадион "Васил Левски", а "Локомотив" (Горна Оряховица) - в парк "Лаута" в Пловдив. 

Дневник