Новият мениджър на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо дебютира с победа срещу "Уигън". "Червените дяволи" се наложиха с 2:0 в първата си контрола от предсезонната подготовка, а попаденията отбелязаха Уил Кийн и Андреас Перейра.

Португалецът не можеше да разчита на участниците в Евро 2016, но въпреки това даде шанс за изява на 22 футболисти. Сред тях бяха новите попълнения Хенрих Мхитарян и Ерик Бейли, а Люк Шоу се завърна в игра след десетмесечно отсъствие заради двойна фрактура на крака.

Моуриньо започна мача с любимата си схема 4-2-3-1, като Мхитарян получи свободата да действа зад гърба на централния нападател Джеймс Уилсън. Джеси Лингард и Мемфис Депай бяха двете крила, а капитанът Майкъл Карик и Андер Ерера действаха като вътрешни халфове.

Бейли сформира централната двойка в защита с Дейли Блинд, бековете бяха Шоу и Тимъти Фосу-Менса, а на вратата - Сам Джонстън.

"Юнайтед" доминираше през първото полувреме, но създаде само две чисти положения за гол и не успя да стигне до попадение.

В 25-ата минута Депай не успя да преодолее вратаря Юси Яскелаайне, изведен сам срещу него от Мхитарян, а в 37-ата минута арменецът стреля неточно след центриране на Лингард.

На почивката Моуриньо направи седем промени, като пусна в игра Фил Джоунс, Антонио Валенсия, Ашли Йънг, Аднан Янузай, Хуан Мата, Перейра и Кийн. Последните трима изработиха двете попадения на "червените дяволи".

Не бяха изминали четири минути от началото на втората част, когато Яскелайнен направи груба грешка, подарявайки топката на Мата. Испанецът подаде към намиращия се вляво Кийн и нападателят не сбърка пред опразнената врата.

В 59-ата минута минута "Юнайтед" удвои аванса си. Ерера стреля след заучено изпълнение на пряк свободен удар, но изстрелът му беше блокиран. Топката обаче попадна в Перейра, който се завъртя и с мощен шут не остави никакви шансове на вратаря.

До края "червените дяволи" продължиха да контролират мача в тренировъчно темпо, а Моуриньо направи още четири промени. В игра след 75-ата минута се появиха Гилерме Варела, Тайлър Блекет, Аксел Туанзебе и вратаря Жоел Перейра.

"Потенциалът е налице и тези деца се справиха много добре в спокойна и благоприятна за тях ситуация, в която играха без напрежение. За мен беше важно да видя какво могат. Много съм доволен", коментира Моуриньо след двубоя.

"Резултатът не е най-важното нещо, но винаги има значение. Щастлив съм, защото видях на терена доста неща, които тренираме - и в защита, и в нападение. Не бяха перфектни, но все пак тренираме само от десет дни", допълни той.

Дневник