Българският алпинист Иван Томов прекрати експедицията си на Нанга Парбат (8126 м) заради здравословни проблеми.

На 13 юли той атакува върха заедно с Боян Петров, но опитът им спря на 300 метра от целта заради грешна ориентация.

По време на атаката Томов е започнал да изплюва кървави храчки, което е споделил на своя сънародник след връщането им в Лагер 4. "Нямах никакво съмнение какво означава това, включих телефона и се обадих на д-р Любомир Младенов от НСА. След като чу симптомите, Любо веднага даде съвет какво да предприемем с наличните лекарства", разказа Петров в своя дневник.

След няколко среднощни консултации с няколко различни лекари е станало ясно, че Томов трябва спешно да се прегледа в пулмологично отделение. Вчера рано сутринта той е тръгнал да слиза към близкия град Чилас, докъдето са седем часа ходене и два часа с джип.

На 17 юли българският алпинист ще бъде откаран от Чилас до Исламабад (около 15 часа път), където му предстоят прегледи за изясняване сериозността на състоянието му.

Това е втори неуспешен опит на Нанга Парбат за Томов. Той стана свидетел на драмата през 2013 г., когато десетима души от алпинистите под деветия по височина връх на планетата бяха застреляни от фундаменталисти.

Тогава българският алпинист беше на аклиматизационно изкачване и се размина с масовото убийство в базовия лагер.

Година по-късно той изкачи Броуд Пик в тандем с Боян Петров. Двамата сформираха добро партньорство и сега, но попадане в грешен кулоар ги остави само на 300 метра от върха.

Те хванаха последния ден от хубаво време, преди снежна буря да спре опитите за изкачване на Нанга Парбат поне за една седмица. Петров ще изчака следващия прозорец и ще атакува заедно с испанеца Феран Латоре. 

Дневник