Антидопинговите агенции на САЩ и Канада ще поискат пълна забрана за участие на руските спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи "Ройтерс". Това ще се случи, ако излизащият следващата седмица доклад покаже, че по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. е действала държавно спонсорирана и подкрепяна система на употреба на допинг в Русия.

Руските лекоатлети вече бяха наказани от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) със забрана за международно участие, която ще остане в сила и за Рио 2016. Междувременно няколко страни, сред които САЩ, Канада и Германия, са подготвили писмо до Международния олимпийски комитет, в което призовават за пълна забрана за Русия. Писмото, част от което е изтекло и е станало достояния на "Ройтерс", ще бъде изпратено, щом докладът за Сочи 2014 бъде представен в понеделник.

Разследването за манипулации по време на зимната олимпиада се води от канадския професор Ричърд Макларън. То започна, след като бившият директор на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Григори Родченков обяви, че е имало държавно организирано прикриване на положителни проби на руски спортисти в Сочи.

Родченков потвърди думите на бившия служител на РУСАДА Витали Степанов в предаването "60 минути" по CBS. Степанов и съпругата му - бившата състезателка в бягането на 800 м Юлия Степанова, са информаторите, благодарение на които се стигна до разкритията на германската телевизия ARD и последвалото изваждане на Русия от световната атлетика.

В интервю за New York Times д-р Родченков заяви, че бил разработил "коктейл от три забранени субстанции", който се смесвал с алкохол и се давал на руските спортисти. Бившият шеф на РУСАДА твърди, че антидопинговите експерти и тайните служби в Русия са подменяли пробите за урина на допингираните руснаци с чисти проби, събрани месеци по-рано при "тайна среднощна операция".

"Пишем от името на общности с чисти атлети и андидопингови организации, които вярват, че МОК може да ни води напред към истинските принципи на олимпизма", се казва в писмото, подписано от директора на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгарт и изпълнителния директор на Канадския център за спортна етика (CCES) Пол Мелия.

"Поради това, в съответствие с принципите, хартата и кодекса на олимпийското движение, искаме от изпълнителния комитет на МОК да спре руския олимпийски комитет от участие на олимпийските и параолимпийските игри в Рио."

"Единственият правилен и допустим начин на действие при тези безпрецедентни обстоятелства е МОК незабавно да изключи руския олимпийски и параолимпийски комитет от олимпийското движение и да декларира, че нито един спортист няма да представлява Русия на игрите в Рио", завършва писмото, което се очаква да бъде изпратено утре.

Пол Мелия обяви, че освен САЩ и Канада, подписа си са сложили спортни комитети и антидопингови организации от други държави, сред които Германия, Япония и Нова Зеландия.

По-рано тази седмица президентът на МОК Томас Бах каза, че е малко вероятно да се стигне до пълна олимпийска забрана на Русия. "Разследването е за игрите в Сочи. Очевидно е, че не можеш да накажеш състезател в бадминтона заради манипулация на резултати в лабораторията на игрите в Сочи, заяви германецът.

Членът на изпълнителния комитет на МОК Патрик Хики пък разкритикува писмото. "Притеснявам се, че това ми изглежда като опит да стигнем до изход, без да са представени доказателства. Подобни призиви преди публикуването на доклада на Макларън са напълно против международно признатия справедлив процес и може тотално да подкопаят честността и доверието в този важен доклад", каза той. 

Дневник