Най-много играчи от "Реал" (Мадрид) попаднаха в краткия списък с номинираните за най-добър футболист в Европа през сезон 2015/2016.

Победителят в Шампионската лига има четирима представители, а седем от десетимата в листата се състезават в испанското първенство.

Компания на абсолютния фаворит за отличието Кристиано Роналдо правят съотборниците му Гарет Бейл, Тони Кроос и Пепе.

"Барселона" и "Байерн" (Мюнхен) имат по двама играчи в лицето на Лионел Меси, Луис Суарес, Томас Мюлер и Мануел Нойер. Сред номинираните има още един вратар - легендата на "Ювентус" и Италия Джанлуиджи Буфон.

Последният в списъка е Антоан Гризман, който след блестящия сезон с "Атлетико" (Мадрид) направи фурор и на европейското първенство, печелейки двата най-ценни индивидуални приза - "Златната топка" за най-добър играч и "Златната обувка" за голмайстор на турнира.

Доста неочаквано героят на "Реал" в Шампионската лига Серхио Рамос не само не попадна в краткия списък, а дори не фигурира сред 37-те играчи в класацията.

За сметка на това там е нападателят на "Уигън" и Северна Ирландия Уил Григ, който не записа нито една минута на Евро 2016, но стана истинска сензация заради кавъра на Freed from Desire, посветен му от феновете (Will Grigg's on Fire).

Григ разделя 25-ото място в списъка за футболист на годината в Европа, заедно с Джорджо Киелини, Диего Годин, Юго Лорис и Пол Погба.

Героите на "Лестър", извели тима до сензационна първа титла във Висшата лига - Рияд Марез, Джейми Варди и Нголо Канте, са съответно 11-и, 12-и и 17-и в класацията.

Направилият страхотен сезон с "Уест хем" и след това повел французите към финала на Евро 2016 Димитри Пайе заема 13-ото място.

В топ 20 попадат още Джером Боатенг (№14), Артуро Видал (№15), Лука Модрич (№16), Златан Ибрахимович (№18), както и Еден Азар, Андрес Иниеста, Неймар и Ренато Санчес, които разделят 19-ата позиция.

В гласуването за играч на годината в Европа са участвали журналисти от 55-те държави, които членуват в УЕФА. Те са предоставили списъка от пет имена, като са точкували избраниците си от едно до пет.

На 5 август ще бъдат обявени тримата финалисти, а победителят ще стане ясен при тегленето на жребия за груповата фаза на Шампионската лига на 25 август.

Наградата се връчва от 2011 г., когато Лионел Меси стана първият й носител. Той спечели за втори път трофея през миналата година, а останалите призьори са Андрес Иниеста през 2012 г., Франк Рибери през 2013 г. и Кристиано Роналдо през 2014 г.
Краткият списък:

Гарет Бейл ("Реал" и Уелс)
Джанлуиджи Буфон ("Ювентус" и Италия)
Антоан Гризман ("Атлетико" и Франция)
Тони Кроос ("Реал" и Германия)
Лионел Меси ("Барселона" и Аржентина)
Томас Мюлер ("Байерн" и Германия)
Мануел Нойер ("Байерн" и Германия)
Пепе ("Реал" и Португалия)
Кристиано Роналдо ("Реал" и Португалия)
Луис Суарес ("Барселона" и Уругвай)

dnevnik.bg