Българският олимпийски комитет обяви днес окончателния списък със спортистите, които ще участват на летните игри в Рио де Жанейро. Допълнен беше и списъкът с останалите членове на делегацията, утвърден на общото събрание на БОК на 7 юли.

България ще бъде представена от 51 спортисти. От тях 42-ма са участниците в индивидуални дисциплини.

В отборните състезания ще има три български тима - ансамбълът по художествена гимнастика, Стефани и Габриела Стоеви в дамския турнир по двойки в бадминтона и Георги Божилов и Кристиян Василев на двойка скул мъже в гребането.

Най-големите надежди за български медал доскоро бяха насочени към ансамбъла и Габриела Петрова в тройния скок. Ситуацията обаче се промени, след като една от титулярните гимнастички - Цветелина Стоянова, направи опит за самоубийство, а лекоатлетката беше наказана за употреба на мелдоний.

Впоследствие наказанието й беше отменено и тя се завърна на пистата за европейското първенство в началото на месеца. Формата й обаче остава под въпрос, след като не успя да преодолее квалификациите на състезанието.

Сред останалите спортисти, които имат реален шанс за медал, са Антоанета Бонева в спортната стрелба, Станимира Петрова и Даниел Асенов при боксьорите, както и борците, традиционно, макар че резултатите им в този олимпийски цикъл не бяха обнадеждаващи.

dnevnik.bg