Уличената в употреба на допинг Лилия Шобухова трябва да възстанови 377 961 паунда, които е спечелила от наградния фонд на Лондонския маратон през 2010 и 2011 г. Това постанови днес върховният съд на Великобритания.

Руската лекоатлетка спечели маратона през 2010 г., а на следващата година зае второто място. Резултатите й след 9 октомви 2009 г. обаче бяха анулирани, тъй като тя беше уличена в употреба на забранени стимуланти и наказана за три години и два месеца.

Впоследствие Световната антидопингова агенция (WАDA) намали санкцията на две години и седем месеца заради "съществената помощ" на Шобухова в допинг разследванията на организацията.

Освен от първото и второто място в Лондонския маратон, 38-годишната рускиня беше лишена от трите й победи в маратона на Чикаго - през 2009, 2010 и 2011 г., както й от четвъртото място в същото състезание през 2012 г.

Наказанието на Шобухова изтече през миналата година, но тя има доживотна забрана да участва в маратоните на Лондон и Чикаго, както и в останалите три големи маратона в света - в Бостън, Берлин и Ню Йорк.

Освен че трябва да върне на организаторите на Лондонския маратон парите, които са й платени като награден фонд и бонус за участие, рускинята трябва да покрие и разноските по делото.

"Следващата стъпка е да се стигне до съдебно изпълнение в Русия. Това ще бъде дълъг и много труден процес, но ние сме решени да го преследваме докрай, защото не трябва да позволяваме на измамниците да се облагодетелстват", заяви изпълнителния директор на Лондонския маратон Ник Битъл.

"Всички пари, които си върнем обратно, ще бъдат преразпределени към спортистите, които Шобукова е измамила", допълни англичанинът. 

dnevnik.bg