Международният олимпийски комитет (МОК) ще обяви днес първите си решения след публикуването на доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), който установи държавно организирана схема за прикриване на допинг по време на зимната олимпиада в Сочи.

Изпълнителният комитет на МОК ще проведе извънредна телефонна конференция, за да обсъди какви стъпки да се предприемат на първо време, докато трае щателно проучване на твърденията в доклада.

"Те могат да включват временни мерки и санкции, свързани с олимпийските игри в Рио де Жанейро през следващия месец", обяви в понеделник президентът на МОК Томас Бах.

Миналата седмица той заяви, че е малко вероятно олимпийският комитет да наложи пълна забрана на Русия. По думите от вчера обаче това сега изглежда много възможно.

"Разкритията в доклада показват шокираща и безпрецедентна атака върху интегритета на спорта и на олимпийските игри. Ето защо МОК няма да се поколебае да предприеме най-тежките възможни санкции срещу всяко лице и организация, замесени в случая", каза още Бах.

WADA препоръча да бъдат спрени от участие в олимпийските и параолимпийските игри в Рио де Жанейро както руските спортисти, така и длъжностните лица от руското правителството. За пълна олимпийска забрана се обявиха и множество национални комитет и антидопингови организации.

Междувременно в Русия съзряха "чудовищен политически натиск" в доклада, а президентът Владимир Путин заяви, че "наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта". Той прави аналогия с взаимния бойкот на олимпиадите в Москва и Лос Анджелис в началото на 80-те години и "разцеплението в олимпийското движение".

"Да, формите на тази намеса са се променили, но същността им е предишната – да се превърне спортът в инструмент за геополитически натиск, формиране на негативен образ на държави и народи. Олимпийското движение отново може да се окаже на границата на разкола", каза още Путин.

Претенциите на Русия са свързани с това, че заключенията в доклада се се позовавали на "един-единствен човек със скандална репутация" - бившия директор на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Григорий Родченков.

Освен това руснаците подозират Американската антидопингова агенция (USADA) в опит да се създаде натиск и точно определен информационен фон още преди публикуването на доклада.

Още през уикенда изтече част от писмо, адресирано до (МОК) и подписано от директора на USADA Травис Тайгарт и изпълнителния директор на Канадския център за спортна етика (CCES) Пол Мелия, в което се искаше пълна олимпийска забрана за Русия.

Писмото беше предварително подготвено, за да бъде внесено в олимпийския комитет, ако докладът на независимата комисия на WADA потвърди подозренията за Сочи 2014. Твърди се, че е подписано от представители на над десет страни, сред които Германия, Испания, Япония и др.

Dnevnik.bg