Участието на Русия в олимпийските и параолимпийските игри в Рио де Жанейро остава под въпрос.

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че ще проведе юридически консултации, преди да вземе решение за евентуално налагане на колективна забрана.

Днес се проведе извънредна среща на изпълнителния комитет на МОК в Швейцария.

Членовете на борда решиха да не налагат незабавна забрана след доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) и последвалите препоръки на WADA да бъде отказан достъп до олимпиадата както на руските спортисти, така и на длъжностните лица от руското правителство.

В същото време бяха предприети няколко мерки, свързани с представената информация в доклада.

МОК започва дисциплинарни действия срещу представителите на министерството на спорта на Русия и другите официални лица, споменати в доклада на независимата комисия. На всички замесени в антидопингови нарушения ще бъде отказан достъп до Рио 2016.

Олимпийският комитет разпореди незабавно повторно тестване на всички руски спортисти, които са участвали в Сочи, както и пълно разследване.

В същото време се забранява провеждането на големи международни състезания по зимни спортове на територията на Русия.

Международните федерации в зимните спортове са инструктирани да замразят подготовката на всички подобни събития.

Относно участието на руските спортисти в Рио 2016, МОК заяви, че ще вземе под внимание и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана за 68-те руски лекоатлети, които обжалват олимпийската забрана, наложена от Международната асоциация по лека атлетика (IAAF).

Съдът в Лозана трябва да се произнесе по случая в четвъртък, 21 юли.

Dnevnik.bg