Най-добрият спринтьор в шосейното колоездене Марк Кавендиш преустанови участието си в Обиколката на Франция.

Британецът, който спечели четири от досегашните 16 етапа в "Тур дьо Франс" и за пръв път в кариерата си облече жълтата фланелка, иска да избегне предстоящите тежки изкачвания в Алпите и да се концентрира върху подготовката си за олимпийските игри.

От тура остават пет етапа, като първите четири са изключително тежки и ще създадат огромни трудности за спринтьорите, чийто единствен оставащ шанс е финалът на "Шанз-Елизе".

"Взех това решение с огромна тъга. Продължаването на участието ми в "Тур дьо Франс" обаче би имало вредно въздействие върху надеждите ми за Рио", каза Кавендиш, който има 30 етапни победи в тура и заема второто място във вечната класация след Еди Меркс (34).

"Не беше никак лесно решение да напусна състезание и организация, към които имам толкова голямо уважение, и отбор, с който имам толкова силна връзка. Искам да им благодаря, както и на феновете, за подкрепата и куража, които ми даваха през изминалите 16 етапа", допълни той.

В Рио Кавендиш ще участва в най-новата пистова дисциплина - омниум, включваща шест състезания в рамите на два дни (летяща обиколка - 250 м по часовник, бягане по точки на 30 км, елиминации - на всеки две обиколки последният отпада, индивидуално преследване на 4 км, скреч на 15 км и бягане по часовник на 1 км).

Има вероятност състезателят на Dimension Data да се включи и в отборния спринт на писта, където Великобритния ще защитава титлата си от Лондон.

Кавендиш, който ще участва на трета поредна олимпиада, има една световна титла на шосе и три световни титли на писта, но все още не е печелил медал от олимпийски игри.

31-годишният колоездач от остров Ман няма да се включи в общия старт на шосе в Рио, тъй като профилът този път не е подходящ за типичните спринтьори. 

dnevnik.bg