Русия не планира да бойкотира олимпийските игри в Рио де Жанейро. Темата не влиза в дневния ред, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Все още дори не е ясно дали страната няма да получи пълна забрана за участие в игрите. Очаква се крайното решение на МОК след доклада на Световната антидопингова агенция (WADA), разкрил държавно организирана схема за прикриване на допинг по време на игрите в Сочи 2014.

Песков добави, че надеждите са, че международният олимпийски комитет ще позволи на руснаците да се състезават в Рио.

По думите му президентът Владимир Путин не е взел решение за евентуално отстраняване на спортния министър Виталий Мутко от поста. "Знаете, че подобни решения се взимат лично от президента", посочи говорителят на Кремъл.

В доклада на WADA името на Мутко не се споменава. Въпреки това различни връзки сочат и към негово участие в схемата. Включително и доказателства от имейли по случай с 11 "помилвани" футболисти след решение на "ВЛ". Според версиите това са инициалите на Виталий Леонтиевич Мутко.

WADA вече призова ФИФА да разследва Мутко. Министърът и Путин, от своя страна, започнаха отстраняването на високопоставени служители в руския спорт.

Засега Путин не е планирал среща с руските олимпийци, добави Песков.

dnevnik.bg