Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков дори очаква решението на МОК да стане ясно до края на настоящата седмица

Международният олимпийски комитет (МОК) ще вземе окончателно решение дали да изхвърли Русия от олимпиадата в Рио де Жанейро до 27 юли. Това обяви говорителят на МОК Еманюел Моро, цитиран от агенция "Франс прес".

Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков дори очаква това да се случи по-рано. Според него олимпийската съдба на Русия ще стане ясна до неделя.

"Изпълнителният комитет на МОК обяви, че ще вземе решение за руските спортисти по-късно, но според мен окончателното решение ще бъде взето в края на седмицата", каза Жуков, цитиран от агенция ТАСС.

Президентът на руския олимпийски комитет допълни, че по-голямата част от големите международни федерации са гласували за участието на Русия в Рио де Жанейро.

Вчера се състоя извънредна конференция на изпълнителния борд на МОК, на която решението за олимпийското участие на Русия беше отложено, за да се проведат юридически консултации и да се проучат всички правни опции.

Членовете на борда решиха да не налагат незабавна забрана след доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) и последвалите препоръки на WADA да бъде отказан достъп до олимпиадата както на руските спортисти, така и на длъжностните лица от руското правителство.

От МОК уточниха, че в настоящия случай това е предпочитаното наказание пред индивидуални санкции. Според бившия шеф на WADA Дик Паунд обаче олимпийският комитет, който често е обвиняван в топли връзки с Кремъл, не желае да отстранява Русия. 

dnevnik.bg