Фабиан Канчелара прекрати участието си в "Тур дьо Франс".

Швейцарският колоездач е взел решението, за да има възможност да се подготви по-добре за олимпийските игри в Рио де Жанейро, обявиха от отбора му "Трек-Сегафредо".

"Фабиан Канчелара няма да стартира в 18-ия етап. След внимателно обсъждане между него и ръководството на отбора, беше взето решение да се даде възможност на швейцареца да си почине и да се подготви за олимпийските игри", се казва в изявлението на отбора.

Настоящият тур беше последният в кариерата на 35-годишния швейцарец, който има седем етапни победи в най-престижната колоездачна надпревара, а в 25 етапа е носил жълтата фланелка на лидер в състезанието.

Канчелара облече жълтото трико за пръв път през 2004 г., а след това го носеше в още пет издания - през 2007, 2009, 2010, 2012 и 2014 г.

В негова чест 16-ият етап в тазгодишната обиколка финишира в родния му Берн, а организаторите изготвиха маршрут, подходящ за негова победа. Етапът все пак беше спечелен от Петер Саган, а швейцарецът финишира шести.

Канчелара е определян като един от фаворитите за златния медал в Рио де Жанейро. Той е шампион от Пекин 2008 и има четири световни титли в индивидуалното бягане по часовник.

Преди ден участието си в Тура приключи и най-добрият спринтьор в шосейното колоездене Марк Кавендиш.

dnevnik.bg