"Левски" приключи участието си в Лига Европа, след като завърши 1:1 с "Марибор" пред 17 000 свои фенове на стадион "Георги Аспарухов".

Двата тима завършиха 0:0 в първия двубой помежду си и сините отпадат заради гола им на словенците на чужд терен.

Играчите на Люпко Петрович могат да съжаляват, че не продължиха напред, след като поведоха с гол на Франсис Нар през първото полувреме, а малко след това Боян Йоргачевич спаси дузпа. В средата на второто полувреме сините допуснаха една от малкото си грешки в защита и тя се оказа решаваща за изравнителния гол на Таварес.

"Левски" изигра изключително силен мач и в дълги периоди от мача превъзхождаше съперника си, но в крайна сметка опитът на словенците си каза думата.

В началото на срещата домакините очаквано приеха играта в своята половина и изчакваха грешки на противника. Постепенно обаче те поеха инициативата и това доведе до няколко добри ситуации за тях. Още в осмата минута Венцислав Христов се опита да затрудни Ханданович, но без успех. Отново той в 15-ата минута с акробатично изпълнение пробва късмета си, но топката мина над гредата.

Натискът на сините даде резултат, след като в 22-ата минута защитник на словенците не успя да играе с топката и позволи на Нар да се откъсне. Крилото овладя отляво, напредна в наказателното и от малък ъгъл прати топката покрай бранител и вратаря на гостите за 1:0.

Малко след това Христов също можеше да вкара, но неговият удар бе избит от Ханданович с крак. В 29-ата минута пред вратата на "Левски" настъпиха инфарктни моменти. Първо Таварес стреля от непосредствена близост, но Боян Йоргачевич брилянтно спаси. Топката обаче попадна в Миливое Новакович, чийто изстрел срещна напречната греда.

След това топката отново се връщаше към словенеца, но в опита си да я изчисти Александър Александров го уцели с крак в тялото. Съдията логично отсъди дузпа, с чието изпълнение се нагърби Таварес. Той стреля много силно в центъра на вратата, но Йоргачевич демонстрира отличен рефлекс и изби.

До края на полувремето сините имаха няколко добри възможности, дошли след изключително разнообразната им игра в атака, а в 41-ата минута Йоргачевич отново се намеси великолепно и изби шут на Марван Кабха, който влизаше точно под напречната греда.

След почивката сините наложиха натиск, който по чудо не доведе до втори гол. Аниете и Прохазка опитаха двойно подаване, след което словакът се пребори за топката и отправи слаб удар с глава от непосредствена близост. Ханданович отрази и топката попадна в Георги Костадинов, чийто шут срещна външната страна на страничния стълб.

В 58-ата минута съдията подмина претенциите за дузпа на играчите на "Левски", след като удар на Прохазка срещна ръката на защитник в бяло. Минута сред това Аниете изведе перфектно Нар отдясно, той напредна и стреля от сходна позиция като при гола си, но този път топката срещна външната страна на мрежата.

"Марибор" наказа пропуските на сините с изравнителен гол в 68-ата минута. След центриране отляво Новакович стреля с глава, Йоргачевич изби, но топката попадна в краката на връхлитащия Таварес, който без проблеми я вкара в мрежата.

Голът спря устрема на силите, което пък позволи на гостите за се прегрупират и да заиграят по-стабилно. Все пак в 74-ата минута "Левски" стигна до добра ситуация. Минев намери с дълъг пас Христов в наказателното поле, а Ханданович бе излязъл неразчетено пред вратата си. Това позволи на нападателя да стреля с глава в опит да го прехвърли, но топката мина над вратата.

Сините продължиха да търсят така ценния втори гол, докато "Марибор" демонстрира опит и спокойствие. В 81-ата минута поредният пробив на Нар по лявото крило завърши с нарушение на границата на наказателното поле отстрани. Неговото изпълнение обаче не доведе до нищо опасно.

В 87-ата минута влезлият като резерва Хеан Деса стреля опасно от средна дистанция, но Ханданович бе нащрек и изби. В 90-ата минута Нар бе смачкан между двама защитници на "Марибор" в наказателното поле, но съдията вместо дузпа отсъди фаул в атака и така резултатът се запази до края.

Дневник