Русите лекоатлети имат нищожен шанс да участват на лятната олимпиада в Рио де Жанейро и вместо това ще направят собствено състезание следващата седмица. Това обяви спортният министър на Русия Виталий Мутко, който отново се изказа критично срещу решението за "колективна отговорност".

Последните надежда на руските атлети угаснаха в четвъртък, когато Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата им срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба и прикриване на допинг.

"Не искам да правя планове при негативен сценарий. Лекоатлетите се подготвят и на 28 юли ще имат собствен турнир. Все пак давам един процент шанс да им бъде позволено да участват на олимпиадата следващия месец", заяви Мутко на пресконференция.

В същото време Русия е заплашена от пълна олимпийска забрана след публикуването на доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), който установи наличието на държавна допинг схема.

Очаква се днес МОК да обяви своето решение по казуса. Има голяма вероятност олимпийският комитет да остави на отделните федерации да решат съдбата на руските спортисти, както се случи с IAAF.

"Чакаме решението на МОК. Целта на МОК трябва да е да обединява чрез спортовете, не трябва да важи колективна отговорност. Нашата позиция е, че докладът е шокиращ, защото се базира на показанията на един-единствен човек", каза още Мутко.

Дневник