Международният олимпийски комитет (МОК) отказа да наложи пълна забрана на Русия за участие в летните игри в Рио де Жанейро.

МОК остави олимпийското бъдеще на руските спортисти в ръцете на международни федерации в отделните спортове, които са включени в програмата на Рио 2016. Те сами ще решат дали спечелилите квоти руснаци са чисти от допинг и могат да участват.

Пълната олимпийска забрана беше препоръчана от Световната антидопингова агенция (WADA) след доклада на независимата й комисия, който разкри държавна допинг схема по време на зимните игри в Сочи през 2014 г. Според доклада същата схема е действала във всички големи спортни състезания на руска територия след 2010 г., като е засегнала и 20 от 28-те спорта в програмата на лятната олимпиада.

Веднага след излизането на доклада, президентът на МОК Томас Бах заяви, че това е "шокираща и безпрецедентна атака върху интегритета на спорта и на олимпийските игри" и затова олимпийският комитет "няма да се поколебае да предприеме най-тежките възможни санкции".

На следващия ден изпълнителният комитет на МОК отложи решението си, за да "проведе юридически консултации". В крайна сметка, както се очакваше, олимпийският комитет не пожела да предприеме безпрецедентно изхвърляне на Русия от олимпиадата и ще прехвърли топката в международните федерации.

Засега e сигурно, че олимпийските игри ще преминат без участието на лекоатлети под флага на Русия. Последните надежда на руските атлети угаснаха в четвъртък, когато Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата им срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

МОК реши днес, че няма да допусне до олимпиадата в Бразилия и всеки руски спортисти, който е наказван за употреба на допинг, независимо дали наказанието му е изтекло.

Останалите трябва да представят доказателства, че са "чисти", за да убедят отделните федерации да позволят участието им в Рио де Жанейро.

"МОК ще допусне представител на Руския олимпийски комитет, само ако той е получил разрешение от международната федерация в своя спорт, не е бил наказван за допинг и получи подкрепата на експерт от листата с арбитрите на Спортния арбитражен съд в Лозана", обявиха от олимпийския комитет.

Всеки руски спортисти, който бъде одобрен за олимпиадата, ще бъде подложен на допълнителни извънсъстезателни тестове за допинг в координация със съответната международна федерация и WADA.

На всеки, който не спазва засилената програма за допинг контрол, моментално ще бъде отнета акредитацията за Рио 2016.

Дневник